News Flash:

Ciocoii vechi si noi

14 Februarie 2007
6172 Vizualizari | 1 Comentarii
Ciocoii vechi si noi
• Garda veche a fostului Fond al Proprietatii de Stat (FPS) a fost reactivata la Iasi • Fostii sefi, proveniti din echipele de control al muncii din Partidul Comunist, au fost din nou scosi de la naftalina • O lista din data de 22 mai 1997 detinuta de ZIUA de Iasi, cu persoanele care reprezinta statul la diferite unitati economice, scoate la iveala nume interesante din peisajul economic actual • Unitatile economice reprezentate in urma cu 10 ani de personaje precum Mihai Barbulescu, Felix Hrestic, Toader Berlea sau Elena Antohi au probleme serioase • Ciocoi in timpul guvernarii Conventiei Democrate, cei mentionati au fost reactivati in timpul guvernarii Aliantei Dreptate si Adevar • "S-a exagerat mult in acea perioada cu Adunarile Generale. Erau foarte multe unitati care s-au desprins din Alimentara sau Metalo-Chimice. De asta erau multe la numar. Iar adunarile generale erau de cateva ori pe an. Nu se ridicau sume mari de bani de acolo. Eu cred ca mi-am facut treaba unde am fost. Dupa anul 2000 nu am mai avut nici o treaba cu statul, am lucrat doar in mediul privat", a afirmat ieri Felix Hrestic, actual director in cadrul Siretul SA Pascani


Fostii sefi, proveniti din echipele de control al muncii din Partidul Comunist, au fost din nou scosi de la naftalina. Ca si in urma cu 10 ani de zile, fostii membri ai Fondului Proprietatii de Stat, devenita Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, au ajuns sa controleze, din diferite colturi, economia judetului. Unitatile economice reprezentate in urma cu 10 ani de personaje precum Mihai Barbulescu, Felix Hrestic, Toader Berlea sau Elena Antohi au probleme serioase. Ciocoi in timpul guvernarii Conventiei Democrate, cei mentionati au fost reactivati in timpul guvernarii Aliantei Dreptate si Adevar. O lista din data de 22 mai 1997 detinuta de ZIUA de Iasi, cu persoanele care reprezinta statul la diferite unitati economice, scoate o iveala nume interesante din peisajul economic actual. De departe cap de lista, Toader Berlea socheaza prin cumulul de functii din anul 1997, cand era reprezentant al FPS in 20 de Adunari Generale ale Actionarilor (AGA) la unitatile economice denumite Metalo-Chimice (MC). Berlea, actual membru din partea AVAS la Antibiotice SA Iasi, era numit in AGA la SA Metalo Chimice numerele 3, 8, 17, 19, 22, 32, 33, 35, 39, 40, 53, 59, 64, 67, 71, 74, 91, 144, 231, 235. Pe langa asta, Toader Berlea mai era in anul 1997 reprezentantul statului in AGA la Bolta Rece SA, Comtom Tomesti si Restaurant Feroviarul. Felix Hrestic s-a retras dupa anul 2000 doar in mediul privat si are constiinta impacata, dupa cum declara. "S-a exagerat mult in acea perioada cu Adunarile Generale. Erau foarte multe unitati care s-au desprins din Alimentara sau Metalo-Chimice. De asta erau multe la numar. Iar Adunarile Generale erau de cateva ori pe an. Nu se ridicau sume mari de bani de acolo. Eu cred ca mi-am facut treaba unde am fost. Dupa anul 2000 nu am mai avut nici o treaba cu statul, am lucrat doar in mediul privat", a afirmat ieri Felix Hrestic, actual director in cadrul Siretul SA Pascani. Unele dintre unitatile economice de la care fostii si actualii reprezentanti ai statului au avut ca scop vegherea respectarii legii nici nu mai exista. Si asta demonstreaza cat de bine si-au facut treaba.

Ciocoi actuali

Faptul ca actualii guvernanti isi numesc secretarele si consilierii in functii cheie in cadrul firmelor de stat pe cale de a fi privatizare nu reprezinta o noutate. PNL Iasi poate dobori un record care dateaza din vremea fostului Fond al Proprietatii de Stat, unde directori precum Alexandrina Ardelean, Mihai Barbulescu sau Toader Berlea erau obisnuitii Consiliilor de Administratie (CA), alaturi de Elena Antohi. Vechea garda a FPS Iasi a fost reactivata, iar Mihai Barbulescu, Elena Antohi si Toader Berlea au prins din nou un loc caldut in umbra statului. Elena Antohi este, pe langa reprezentantul AVAS la Avicola SA Iasi, reprezentant, tot din partea statului, la Ubemar SA, Tehnoton Service SA si SC Siraj Ad Impex SA. Elena Antohi sustine insa ca numirile sale au fost strict pe probleme de profesionalism si nu pe criterii politice. "Eu am fost numita in AGA si in Consilii de Administratie nu doar in perioada 1997 sau in cea de acum. Am fost si in perioada 2000-2004 in functii de acest gen, de reprezentare a AVAS la firmele de stat. Cred ca nu a fost vorba decat de un criteriu de experienta si nu de coloratura politica. Nu m-a intrebat nimeni de asa ceva pana acum. Nu as sti cum sa raspund. Cred ca la adunarile actionarilor statul are nevoie de oameni cu experienta care sa stie cum sa reprezinte statul. Nu este usor, pentru ca este o raspundere mare", a afirmat Elena Antohi. Lista membrilor din Consiliile de Administratie sau AGA de la firmele unde statul mai are actiuni are in mod curios, in componenta, cinci fosti candidati, din partea PNL, la alegerile pentru Consiliul Local, nefiind insa alesi. In schimb, membri cotizanti precum Zenovia Nester, Valerian Salavastru, Marius Danga, Constantin Iordache sau Magdalena Lupu au prins mai noi un post de reprezentant al AVAS la firmele iesene. Tabloul economiei portocalii este completat de Angela Robu, membru al Consiliului de Administratie al SC Agromec SA Popricani, si Catalin Tudosa, membru in CA la SC Termoproiect SA Iasi.Ciocoi vechi

Membru al FPS Iasi, Mihai Barbulescu s-a infruptat in anul 1997 din salariile obtinute de la Tesatoria de Bumbac de la Tibanesti, unde era membru CA, Transmixt SA, membru CA si reprezentant in AGA la Transservice SA. Elena Antohi nu o ducea mai rau. Eternul membru al statului in treaba economiei a prins consilii din reprezentari la Tomiris SA, Complex Hotelier Unirea SA si SC Pescaris SA. Actual director tehnic la Siretul Pascani, Felix Hrestic, a cunoscut apogeul in anul 1997 cand era reprezentant in AGA la Terom SA si in CA la Fortus SA Iasi, unitati economice care la acea vreme inca mai functionau la capacitate mare. Pe langa acestia, in Consiliile de Administratie din anul 1997 mai figureaza si nume cunoscute, precum Alexandru Grinea, director la Directia Muncii sau Ionel Calapod, sef la Directia de Asistenta Comunitara. Acestia erau numiti ca reprezentanti din partea statului. Unele dintre unitatile economice de la care fostii si actualii reprezentanti ai statului au avut ca scop vegherea respectarii legii nici nu mai exista. Si asta demonstreaza cat de bine si-au facut treaba.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ciocoi actuali ciocoi vechi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

13592 viz    27 com
12862 viz    9 com
5897 viz    14 com
5429 viz    4 com
16357 viz    42 com
3403 viz    7 com

Comentarii (1)

Anonim  | #7025
sunteti Fraieri eu vreau povestirea la opera
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3451 (s) | 22 queries | Mysql time :0.226292 (s)