International

Ciocolata, un LUX? Preturile la cacao au crescut din cauza recoltei slabe

Publicat: 06 mai 2015
Recolta slaba de cacao din Ghana a pus al doilea mare producator mondial in situatia de a nu-si putea indeplini contractele de vanzari si de asemenea a urcat preturile la acest produs pe piata mondiala, transmite Reuters. Scaderea neasteptata a productiei de cacao in Ghana, atribuita de fermieri lipsei de pesticide si vremii nefavorabile, ar putea pune probleme marilor producatorii de ciocolata si de asemenea constituie o noua lovitura pentru situatia financiara precara a Ghanei.
Potrivit unor surse guvernamentale, in 2014/15 recolta de cacao a Ghanei nu va depasi 700.000 de tone, mult sub estimarile initiale ale companiei de stat Cocobodm care indicau o recolta de un milion de tone. ‘Au fost pierdute o parte din culturi si cele mai recente estimari arata ca, in cel mai bun caz, recolta va fi de 690.000-700.000 de tone’, a declarat o sursa guvernamentala. Comparativ, in sezonul 2013/2014 Ghana a avut o recolta de cacao de 900.000 de tone.
Potrivit traderilor europeni, scaderea productiei ar putea pune Ghana in imposibilitatea de a furniza o cantitate de 150.000-200.000 de tone de cacao care a fost deja vanduta si ar putea rostogoli aceste contracte pentru noul sezon. Productia de cacao din Ghana este vanduta clientilor internationali prin compania de stat Cocoa Marketing Company (CMC), o subsidiara a Cocobod. Preturile la cacao au inceput deja sa creasca in conditiile in care o recolta mai mica in Ghana ar putea duce la un deficit global semnificativ in sezonul 2014-2015. La bursa ICE de la Londra, cotatiile futures la cacao au crescut cu aproximativ 5% in ultimele doua saptamani.


loading...

Adauga un comentariu