News Flash:

Ciofu fura la intretinere

7 Decembrie 2004
1188 Vizualizari | 0 Comentarii
•Nici unul dintre cele cateva mii de gigacalorimetrele si apometre de apa calda, montate la subsolurile blocurilor, nu au avize metrologice conform legislatiei in vigoare •Informatia a fost data publicitatii de inspectorii Institutului Judetean de Metrologie •Prin urmare, nu exista siguranta ca aparatele de masura functioneaza corect si nici daca iesenii platesc chiar cat consuma •In aceste conditii, Uzina de Furnizare a Energiei Termice calculeaza facturile pentru caldura si apa calda dupa ureche

Desi scot in fiecare luna milioane lei din buzunare pentru a plati intretinerea, iesenilor li se calculeaza facturile pentru incalzire si apa calda dupa ureche pentru ca nu se stie daca aparatele de masura, cum ar fi gigacalorimetrele, functioneaza corect sau nu. Mai exact, intr-un raport de control intocmit de inspectorii Institutului Judetean de Metrologie se arata ca nici unul din aparatele de masura pentru retelele de agent termic, aprometrele, termometrele si gigacalorimetrele nu are aviz metrologic potrivit normelor legale in vigoare. "Mijloacele de masurare montate in 135 puncte termice din municipiul Iasi si zonele limitrofe nu sunt utilizate la decontarea agentului termic si a apei calde menajere. Decontarea se face prin intermediul a 6 mii de sisteme de masurare, montate la scarile blocurilor, acestea neavand avize metrologice conform legislatiei in vigoare", se arata in raportul de control intocmit de inspectorii Institutului Judetean de Metrologie. Trebuie mentionat ca unul dintre laboratoarele metrologice iesene autorizate sa efectueze asemenea teste este chiar cel de la SC CET Iasi SA, nefiind nevoie ca banii unitatii sa fie platiti unor laboratoare metrologice particulare, pentru ca avizele sa fie acordate conform prevederilor legale.
Avizul metrologic se elibereaza numai dupa ce aparatele de masura au fost testate si s-a constatat ca inregistreaza consumul de apa si de agent termic corect fara erori foarte mari, inadmisibile, astfel incat sa afecteze buzunarele cetatenilor. Prin urmare nu exista siguranta ca toate gigacalorimetrele si apometrele pentru apa calda montate la subsolurile blocurilor functioneaza corect si nu sunt defecte iar acest lucru este foarte grav, avand in vedere ca prin intermediul acestora se calculeaza facturile iesenilor pentru agent termic. Intr-o exprimare mai plastica, iesenii platesc caldura si apa calda dupa ureche. Nimeni nu poate garanta ca iesenii nu platesc in plus bani pentru factura de agent termic avand in vedere ca nu exista confirmarea ca aparatele de masura functioneaza corect. Directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET), Constantin Ciofu neaga afirmatiile facute de inspectorii Institutului Judetean de Metrologie. "Toate gigacalorimetrele au buletine de verificare metrologica. Altfel nu le puteam monta iar decontarea este legala. Nu este nevoie de aviz metrologic pentru a face decontarea", a declarat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice.
Poate ca unitatea condusa de Ciofu nu a putut face demersurile pentru obtinerea avizelor metrologice deoarece majoritatea aparatelor de masura au fost montate anul acesta. Licitatia pentru desemnarea firmelor care vor furniza aparatele de masura a fost organizata la sfarsitul anului trecut. S-a stabilit in urma acestei licitatii ca aparatele vor fi achizitionate de la firma Elsaco SA Botosani. UFET a montat anul acesta 2.600 contori de energie termica si peste 400 apometre. Restul, pana la 6 mii, sunt accesorii la gigacalorimetre si apometre care sunt incadrate tot in categoria aparatelor de masura. Municipalitatea a alocat, de la bugetul local, 15 miliarde lei pentru contorizarea blocurilor pe reteaua de distributie a agentului termic.
Ovidiu MUNTEANU
Dan CRISU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014040 (s)