National

Ciolos: Nu vreau sa para ca ii dam afara pe ai lor ca sa ii punem pe ai nostri. Nu avem „ai nostri”

Publicat: 26 nov. 2015
1

Premierul Dacian Ciolos a vorbit despre principalele prioritati ale mandatului sau, dar a raspuns si intrebarilor adresate de telespectatori.

Dacian Ciolos a explicat felul in care va implementa reforma in administratie, preferand ca oamenii sa fie evaluati pe baza criteriilor de performanta.

„Pentru secretarii de stat, am cerut sa se faca propria evaluare si sa imi spuna ce au de gand cu fiecare post de secetar de stat si fiecare om. Abordarea mea este una profesionala. Pentru mine e clar ca ei trebuie sa isi faca echipa.

Citeste si Dacian Ciolos: Nu eram pregatit pentru aceasta pozitie

Pentru inaltii functionari, unii ajunsi in functie chiar prin niste concursuri mult discutate, acolo n-as vrea sa dam semnalul ca ii dam afara pe ai lor ca sa ii punem pe ai nosti. Noi nu avem ai nostri. Noi vrem sa crestem peformanta. Avem ca obiectiv reforma administratiei si vor fi anumiti pasi aplicati, anumite decizii luate, dar vreau sa vad performanta oamenilor respectivi. Unde vom observa ca nu este legat de performanta comportamentul acestora, vom lua deciziile respective.

Evaluarea va fi facuta de sefii ierarhici pe baza obiectivelor de marketing. Am avut o prima analiza astazi pe absorbtia fondurilor europene pana in 2013, urmand ca planul pentru 2014-2020 sa fie discutat in zilele urmatoare.

Unde se performeaza, mergem in continuare. Unde nu, vorbim despre ce putem face”, a spus premierul Romaniei.

Citeste si Crin Antonescu: PNL face aceleasi greseli ca PD-ul in timpul presedintiei lui Basescu

Premierul Ciolos a explicat si cum vede sistemul o persoana venita din interior, explicand care au fost etapele prin care a obtinut postul de director la Comisia Europeana.

„Daca obiectivul partidelor politice care ajung la guvernare e performanta si nu alte motive, putem veni in acest an cu un proiect care sa se bazeze pe transparenta si sa alegem un nivel pana la care oamenii sunt numiti pe criterii de performanta si apoi sa tinem cont si de influenta politica.

In UE, pentru orice om care intra in administratie ai un test in care ii masuri competentele, iar de la un anumit nivel in sus, directorii generali care sunt si functionari, sa poata fi numiti si pe criterii care tin de politic.

Citeste si Victor Ponta: Cum am primit vistieria tarii in 2012 si cum am lasat-o la finalul mandatului

Eu insami am trecut printr-un astfel de sistem: m-am prezentat pentru un post de director, am trecut printr-o comisie, am fost nominalizat pe o lista scurta de doua trei persoane si decizia finala a luat-o comisarul. In felul acesta nu avem o decizie unilaterala doar a unei persoane, ci o combinatie dintre competente si asteptari politice”.

Adauga un comentariu