Culinar

Ciorba de ied cu leuștean. Cum se pregătește celebră supă grecească

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ciorba de ied cu leuștean. Cum se pregătește celebră supă grecească
Nu veți găsi des acest fel de mâncare în tavernele românești, de obicei este preparat în regiunile muntoase ale României

În orice perioadă a anului, organismul nostru, are nevoie de mese calde și hrănitoare, astfel ciorba de ied cu leuștean este una dintre preferatele românilor. Cel mai mult consumă acest tip de ciorbă  grecii, în special în sezonul de iarnă. Aceștia sunt bucuroși să mănânce supă de carne de capră și de ied, sau doar carne de ied în diverse tipuri de mâncare.

Nu veți găsi des acest fel de mâncare în tavernele românești, de obicei este preparat în regiunile muntoase ale României. Tot mai mulți spun că această ciorbă s-a dovedit a fi o supă bogată uimitor de gustoasă, care încălzește instantaneu toate colțurile corpului. În România, carnea de ied nu este încă atât de comună precum în Grecia. Dar în zadar, mulți specialiști spun că o ciorbă de ied este mai dietetică și conține o mulțime de substanțe utile, zinc și aminoacizi. În același timp, această carne este ușor absorbită de organism. Grecilor le place foarte mult să gătească carne de ied, chiar mai mult decât orice tip de carne. Dar aceasta este o chestiune de gust, desigur. Este important să nu consumi această supă după ce ai mâncat înghețată din lapte făcută acasă.

o farfurie cu ciorba de ied cu leustean
Uneori, supa de ied se prepară cu nisip de grâu Trahanas și roșii

Ciorbă de ied cu leuștean. Ingredientele necesare pentru un deliciu specific grecesc

Pentru a pregăti delicioasa ciorbă ai nevoie de 1 – 1,2 kg carne de ied, se poate și cu oase. Carnea trebuie spălată bine, tăiată în bucăți mari. Dacă vă este frică de mirosul de carne, atunci înmuiați carnea timp de o jumătate de oră într-un vas cu apă rece și două linguri de oțet. De asemenea, carnea trebuie ținută în apă dacă suferi de unele bacterii la stomac sau dacă administrezi medicamente puternice precum este bromhexin.

o farfurie cu ciorba de ied cu leustean
O ciorbă de ied este mai dietetică și conține o mulțime de substanțe utile și aminoacizi

Din legume vei avea nevoie de 1-2 cartofi mari, 3 morcovi, 3 cepe medii, un buchet de țelină, poți folosi și rădăcină, 2 căței de usturoi, sare, piper, ienibahar, cuișoare și lămâie. Cel mai bine este să gătești într-o oală sub presiune, dar poți găti și într-o cratiță obișnuită la un aragaz lent dacă are un volum suficient de mare.

Puneți carnea într-o cratiță, acoperiți cu apă rece, aduceți la fiert și îndepărtați spuma. Adaugă un pic de sare după care puneți o ceapă tăiată în 4 părți și un morcov întreg, 4-5 mazăre de ienibahar, 2-3 cuișoare. Într-o oală sub presiune, gătiți aproximativ 1,5 ore la foc mic, într-o cratiță obișnuită, 2-2,5 ore până când carnea este aproape fiartă. Apoi scoateți carnea cu o lingură cu fantă pe o farfurie separată și strecurați bulionul. Ulterior, bulionul rezultat poate fi folosit în diferite moduri.

Opțiunea clasică pentru a obține o supă nemaipomenită

Opțiunea clasică este să gătiți supa pe tot bulionul. În bulionul clocotit strecurat se adaugă cele două cepe rămase, tăiate în 4 părți, morcovii tăiați în felii groase, cartofii tăiați în felii mari și lungi, țelina tocată grosier.

o farfurie cu ciorba de ied cu leustean
Tot mai mulți spun că această ciorbă s-a dovedit a fi o supă bogată uimitor de gustoasă, care încălzește instantaneu toate colțurile corpului

Sărați, piperați și gătiți timp de 30-35 de minute până când legumele se înmoaie. La final se adaugă carnea, se mai lasă la fiert 10-15 minute și se oprește și se lasă să fiarbă. La servire, supa se toarnă generos cu zeamă de lămâie. Desigur, trebuie să o mănânci imediat și fierbinte. Grăsimea de ied se întărește rapid, iar supa rece nu este foarte plăcută de mâncat.

Puteți, de asemenea, să turnați o parte din bulion și apoi să o utilizați pentru o supă dietetică ușoară. Pentru a face acest lucru, pe baza unei farfurii, luăm o lingură de orez rotund spălat și gătim în bulionul nostru până se înmoaie. La final, pregătim sosul avgolemono ou-lămâie și condimentăm supa gata. Acest sos pregătit din ouă poate fi făcut și din ouă de prepeliță.

O altă opțiune este să gătești pilaf sau risotto din bulionul obținut după ce ai pregătit ciorba de ied cu leuștean. Uneori, supa de ied se prepară cu nisip de grâu Trahanas și roșii, dar aceasta este o rețetă complet diferită. De asemenea, este bine să știi că din cele mai vechi timpuri, această ciorbă era considerată un remediu excelent pentru a scădea pulsul inimii.

o farfurie cu ciorba de ied cu leustean
Pentru a pregăti delicioasa ciorbă ai nevoie de 1 – 1,2 kg carne de ied, se poate și cu oase
Adauga un comentariu