Farmecul sărbătorilor este să te întâlneşti cu cei dragi, rude şi prieteni. Ne bucurăm că ne revedem, că suntem cât de cât sănătoşi şi, bineînţeles, că ne putem oferi mici atenţii. Nu sunt sărbători însă dacă nu punem pe masă ceva bun. Răcituri, cârnaţi şi fursecuri. Alătură de ele şi o porţie de ciorbă rădăuţeană de pui. Mai jos găseşti reţeta, pas cu pas.
Ştiai că ciorba rădăuţeană, după cum îi spune şi numele, a fost preparată în Rădăuţi pentru prima dată? Ea a fost inventată prin anul 1979, de către Cornelia Dumitrescu. Pentru că soţul ei dorea o ciorbă de burtă mai specială, s-a gândit să pună în ea carne de pui. După un timp, a introdus reţeta şi în meniul restaurantului pe care îl avea, localul „Nordic”. Bineînţeles, a avut un succes mare.
Ingredientele sunt aceleași ca la oricare altă ciorbă. Gustul însă diferă.
Spală bine carnea. Spală bine legumele. Taie legumele în două. Pune carnea în 6 litri de apă, să fiarbă. Ai nevoie de o oală cât mai mare. Adaugă şi 2 linguri de sare. Spumează ori de câte ori e necesar. După ce nu se mai formează spumă, pune în oală legumele şi boabele de piper. Redu focul la mediu şi lasă să fiarbă cam 45 de minute, cu capacul pus pe jumătate.
Opreşte apoi focul şi strecoară zeama. Pune zeama înapoi în oală. Legumele şi carnea se lasă în sită, la scurs. Şi zeama scursă de la acestea se pune înapoi în oală.
Dezosează carnea după ce s-a mai răcit un pic. Taie în cubuleţe mici jumătate din morcovi. Pune înapoi pe foc oala cu zeamăa. Separat, într-un bol mai mare, amestecă smântâna cu gălbenuşurile şi făina. Adaugă şi usturoiul zdrobit. Adaugă în bol 1-2 polonice de zeamă fierbinte şi amestecă pentru a se dilua. Astfel, punând zeama fierbinte, eviţi coagularea gălbenuşului în momentul în care îl torni în oală.
Redu flacăra la oala spre minim şi toarnă compoziţia în ea. Amestecă cu o lingură de lemn în mod constant. Lasă să tragă câteva clocote, apoi adaugă morcovul tăiat mărunt şi carnea dezosată. Mai lasă câteva minute pe foc, apoi e gata.
Oţetul se pune în această ciorbă rădăuţeană de pui doar în momentul servirii, dar nu în oală, ci în castron. Cu alte cuvinte, fiecare îşi acreşte ciorba după gust. Cu restul legumelor fierte se poate prepara o salată boeuf sau o salată a la russe.
Ţine cont de următoarele lucruri: