Culinar

Ciorbă rădăuţeană de pui pe masa de sărbătoare – Reţeta tradiţională

Publicat: 04 dec. 2020
castron cu ciorba radauteana de pui
Ciorba rădăuțeană a fost inventată în 1979, în Rădăuți

Farmecul sărbătorilor este să te întâlneşti cu cei dragi, rude şi prieteni. Ne bucurăm că ne revedem, că suntem cât de cât sănătoşi şi, bineînţeles, că ne putem oferi mici atenţii. Nu sunt sărbători însă dacă nu punem pe masă ceva bun. Răcituri, cârnaţi şi fursecuri. Alătură de ele şi o porţie de ciorbă rădăuţeană de pui. Mai jos găseşti reţeta, pas cu pas.

Ştiai că ciorba rădăuţeană, după cum îi spune şi numele, a fost preparată în Rădăuţi pentru prima dată? Ea a fost inventată prin anul 1979, de către Cornelia Dumitrescu. Pentru că soţul ei dorea o ciorbă de burtă mai specială, s-a gândit să pună în ea carne de pui. După un timp, a introdus reţeta şi în meniul restaurantului pe care îl avea, localul „Nordic”. Bineînţeles, a avut un succes mare.

Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană de pui

Ingredientele sunt aceleași ca la oricare altă ciorbă. Gustul însă diferă.

Ingrediente:

  • 1,5 kg carne de pui, cu tot cu os şi piele
  • 3-4 morcovi medii
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 cepe medii
  • 1 ţelină mică
  • 1 ardei sau gogoşar
  • 1 linguriţă piper boabe
  • sare după gust

Ingrediente pentru dres:

  • 5 gălbenuşuri proaspete
  • 450 g smântână fermentată, minim 20% grăsime
  • 2 linguri cu vârf de făină

Alte ingrediente:

  • oţet după gust (se poate pune şi direct în farfurie)
  • 5-6 căţei de usturoi zdrobiţi foarte fin

Mod de preparare:

Spală bine carnea. Spală bine legumele. Taie legumele în două. Pune carnea în 6 litri de apă, să fiarbă. Ai nevoie de o oală cât mai mare. Adaugă şi 2 linguri de sare. Spumează ori de câte ori e necesar. După ce nu se mai formează spumă, pune în oală legumele şi boabele de piper. Redu focul la mediu şi lasă să fiarbă cam 45 de minute, cu capacul pus pe jumătate.

Opreşte apoi focul şi strecoară zeama. Pune zeama înapoi în oală. Legumele şi carnea se lasă în sită, la scurs. Şi zeama scursă de la acestea se pune înapoi în oală.

Dezosează carnea după ce s-a mai răcit un pic. Taie în cubuleţe mici jumătate din morcovi. Pune înapoi pe foc oala cu zeamăa. Separat, într-un bol mai mare, amestecă smântâna cu gălbenuşurile şi făina. Adaugă şi usturoiul zdrobit. Adaugă în bol 1-2 polonice de zeamă fierbinte şi amestecă pentru a se dilua. Astfel, punând zeama fierbinte, eviţi coagularea gălbenuşului în momentul în care îl torni în oală.

Redu flacăra la oala spre minim şi toarnă compoziţia în ea. Amestecă cu o lingură de lemn în mod constant. Lasă să tragă câteva clocote, apoi adaugă morcovul tăiat mărunt şi carnea dezosată. Mai lasă câteva minute pe foc, apoi e gata.

Oţetul se pune în această ciorbă rădăuţeană de pui doar în momentul servirii, dar nu în oală, ci în castron. Cu alte cuvinte, fiecare îşi acreşte ciorba după gust. Cu restul legumelor fierte se poate prepara o salată boeuf sau o salată a la russe.

Sfaturi şi trucuri pentru ciorbă rădăuţeană de pui

Ţine cont de următoarele lucruri:

  • ciorba se face cu tot cu cartilaj, os şi piele, pentru că acestea îi dau savoarea;
  • carnea dezosată, pentru a nu se usca cât timp se lasă deoparte, e bine să fie pusă în puţină zeamă;
  • ciorba rădăuţeana de pui nu se acreşte în oală, pentru că a doua zi se borşeşte. Oţet se pune doar în momentul servirii, în porţia fiecăruia.




Adauga un comentariu