National

Cioroianu, despre alerta NATO: Sunt jocuri ale nervilor si datoria noastra este sa nu cedam

Publicat: 29 oct. 2014
1

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, cu privire la alerta NATO in cazul intensificarii activitatii avioanelor militare rusesti, in spatiul aerian european, ca toate aceste manevre sunt, in fundament, niste ”jocuri ale nervilor” si ca exclude varianta unui razboi.

”Mesajul este pentru cealalta tabara, din pacate, pentru ca in ultimele saptamani, nu numai aviatia rusa, dar se pare ca si fortele navale rusesti au avut o activitate intensa. Un submarin a fost observat in largul coastelor Suediei si a nascut suspiciuni. Deasupra tarilor Baltice, a existat frecvent banuiala, in ultimele saptamani, ca ar fi fost depasiri ale spatiului aerian de catre nave apartinand aviatiei ruse si aceasta face ca NATO sa dea acest raspuns.

Citeste si NATO in ALERTA! 26 de avioane militare rusesti interceptate in spatiul aerian european in

Nu trebuie sa ii alarmam, neaparat, pe cei care ne privesc in acest moment. Este un raspuns ferm din partea aliantei si evident, destinatarul se afla la Moscova, sa isi dea seama ca astfel de incursiuni, care sunt facute pentru un joc al nervilor. Mesajul este urmatorul: Rusia sustine, in continuare, ca are o zona de actiune privilegiata in spatiul fostei Uniuni Sovietice. Asta include, din pacate, tarile Baltice, Ucraina, Republica Moldova si sigur ca mesajul nostru este acela ferm ca aceste tari sunt libere sa isi aleaga drumul lor.

Nu este exclus ca aceste incursiuni si grabirea lor in spatiul aerian sa aiba legatura cu rezultatul zdrobitor al alegerilor din Ucraina, un rezultat important pentru fortele proeuropene si, din pacate, in zona noastra, in zona Ucrainei, a fi proeuropean inseamna a intoarce spatele Rusiei. Drept pentru care trebuie sa vedem acestea manevre ale Rusiei ca un fel de manifestare a unei frustrari. Raspunsul NATO a fost foarte potrivit”, a explicat fostul ministru de Externe.

Citeste si Vladimir Putin pregateste o „primavara ruseasca”. Prima tinta e Ungaria, urmeaza Romania
 
Intrebat daca este necesara convocarea unei sedinte CSAT la Bucuresti, Adrian Cioroianu a raspuns:

”Nu, credeti-ma, ca unul care stiu ce inseamna CSAT,  nu se intruneste pentru astfel de stiri, care pot sa evolueze de la o ora la alta. N-am nicio indoiala ca cei responsabili din CSAT aveau aceste informatii, de cel putin o ora, la momentul la care noi vorbim si repet, va spun ca un breaking news este, uneori, in urma informatiilor pe care le obtine un ministru sau un presedinte. Nu stiu daca ideea este de convocarea unui CSAT. Ideea este de constientizare a unei situatii in care ne aflam de vreo 300 de ani, pe acest loc pe harta.

Noi parca nu intelegem ca locul nostru pe harta, indiferent de aliantele din care am facut parte, ramane acelasi. Sigur ca acum avem sansa sa fim parte a lumii occidentale, din perspectiva militara si politica: NATO si evident, Uniunea Europeana. In opinia mea, trebuie sa privim cu mai mare atentie la jonctiunile care se intampla intre Ungaria si Rusia, decat ce contracte face Rusia si China. Noi avem relatii bune cu toate statele, dar e bine sa stam cu ochii atenti la vecinii nostri, in primul rand, la est cat si la vest”,  a mai spus Adrian Cioroianu.

Citeste si Declaratie SOC! Ungaria ar trebui sa ia in considerare iesirea din UE. „Ce ar trebui sa

Fostul ministru de Externe exclude varianta unui razboi.

”Lucrurile sunt mai simple decat par. In esenta, daca domnul Putin a ajuns la concluzia ca este intr-atat de falit, din punct de vedere politic, incat numai un razboi il poate salva, ar putea incerca si aceasta varianta. Exista in istorie cazuri in care un lider apeleaza la razboi pentru a salva situatia interna. Dar eu nu cred acest lucru. Il consider pe domnul Putin o persoana rationala. Nu pot sa cred ca va fi inceputul unui razboi. Nu-mi dau seama ce ar avea de castigat, nici macar regimul domnului Putin dintr-un astfel de razboi. Sunt jocuri ale nervilor si evident, datoria noastra nu este sa cedam, ci sa ne dam seama ca suntem intr-o situatie delicata si calmul, de regula, salveaza astfel de situatii”, a mai spus Adrian Cioroianu.

Adauga un comentariu