Economic Local

Cipru primeste 10 miliarde de euro in schimbul sacrificarii sectorului bancar

Publicat: 25 mart. 2013
1
Ciprul a evitat o intrare dezordonata in incapacitate de plata si o iesire nepermisa din zona euro acceptand cererile creditorilor internationali de a reducere a sistemului sau bancar supradimensionat, in schimbul unui pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro (13 miliarde de dolari), transmit Bloomberg, AP si Reuters.
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor. 
Planul prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni. Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem. 
Popular Bank of Cyprus va fi inchisa, iar mii de angajati vor fi concediati. ‘A fost inca o noapte dificila. Nu exista solutii optime disponibile, ci doar alegeri dificile’, le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro. 
A fost a doua oara in noua zile cand Ciprul a incheiat un acord cu reprezentantii UE, BCE si FMI, dupa o saptamana plina de turbulente care a scos in evidenta contradictiile gestionarii crizelor, care domina politica europeana de peste trei ani, potrivit realitatea.net.
Dupa anuntarea incheierii acordului cu Cipru, euro s-a apreciat luni dimineata, ajungand la 1,3033 dolari. Si bursele asiatice au deschis in crestere, investitorii salutand acordul semnat la Bruxeleles. Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca parlamentarii nu trebuie sa aprobe noul acord deoarece ai eu aprobat deja legislatia care stabileste procedurile pentru desfiintarea bancii. 
‘Nu putea fi realizat un acord fara garantii de la ambele banci … este o masura dura pentru Cipru dar avem un rezultat sprijinit de executivul de la Berlin’, le-a declarat reporterilor Schaeuble, adaugand ca este sigur ca Parlamentul Germaniei va aproba acordul. 
O sursa anonima a declarat pentru Reuters ca presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a amenintat cu demisia duminica, in cursul negocierilor, in cazul in care se va merge prea departe cu concesiile. Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, a afirmat: ‘Nu se poate spune ca am castigat batalia, dar intr-adevar am evitat o iesire dezastruoasa din zona euro’. 
‘Credem ca acest acord reprezinta o solutie durabila, pe termen lung si pe deplin finantata’, a apreciat seful FMI, Christine Lagarde. In schimbul pachetului de asistenta financiara, Ciprul trebuie sa-si reduca sectorul bancar si deficitul bugetar, sa implementeze reforme structurale si sa privatizeze active de stat, a explicat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem. Masurile vor duce probabil la agravarea recesiunii economice in Cipru. 
Creditorii internationali au cerut Ciprului sa asigure 5,8 miliarde de euro din sistemul sau bancar pentru salvarea financiara, in schimbul imprumuturilor internationale de 10 miliarde de euro. Ciprul ar urma sa
primeasca in mai prima transa din pachetul de asistenta financiara.
Adauga un comentariu