Local

Circ la spitalul mobil de la Lețcani! Maricel Popa a forțat avizul de la DSP Iași în disperare de cauză. Unitatea medicală se află pe un butoi cu pulbere, în plină pandemie de COVID-19

Publicat: 19 sept. 2020
DSP Iași a emis avizul de funcționare pentru spitalul mobil de la Lețcani, după ce Maricel Popa, șeful CJ Iași, a forțat nota, după o altă inaugurare a unității alături de Ionel Arsene, șeful CJ Neamț
Spitalul mobil de la Lețcani a primit aviz de la DSP Iași după ce Maricel Popa a forțat nota, încercând și o nouă inaugurare politică pe spatele bolnavilor

Scene incredibile pe platforma de la Parcul Transagropolis, unde a fost ridicat spitalul mobil de la Lețcani. Maricel Popa, șeful Consiliului Județean Iași, a făcut ieri un adevărat circ electoral alături de Ionel Arsene, de la Consiliul Județean Neamț, în curtea unității medicale. Maricel Popa a forțat avizul de la Direcția de Sănătate Publică Iași, emis de directorul Vasile Cepoi, în condiții suspecte, iar de săptămâna viitoare vrea să aducă bolnavii de COVID-19 în unitate. Alte instituții nu au emis avizele necesare și au cerut completarea documentației. Conducerea Asociației Euronest a mințit în mod public, susținând că au fost obținute avize care, în realitate, nici nu au fost eliberate

Dezastru pe linie la spitalul mobil de la Lețcani, unde Maricel Popa, șeful CJ Iași, a făcut un nou desant electoral. Acesta a forțat mâna lui Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în vederea emiterii avizului de funcționare, deși unitatea are mari deficiențe. Șeful CJ Iași s-a lăudat, ieri, că l-a convins pe Vasile Cepoi să-i dea autorizația sanitară de funcționare. Alina Popa, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, a mințit susținând că unitatea are toate avizele.

Vasile Cepoi și Maricel Popa au ținut totul secret. Aviz dat pe sub mână, fără a avea totul la dosar

În fapt, nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și nici Agenția pentru Protecția Mediului (APM) nu au eliberat avizele pentru funcționarea spitalului, deoarece documentele solicitate nu au fost depuse, încă, de beneficiar. Practic, Maricel Popa și Vasile Cepoi își asumă acest risc, odată cu avizul de la DSP. Obligația ADI Euronest a fost aceea de a obține și restul avizelor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Cum a dat Vasile Cepoi aviz de la DSP, în condițiile în care celelalte instituții nu au eliberat restul avizelor? Avizul DSP nu poate fi dat fără celelalte autorizații. Cum nici ISU și APM nu au eliberat avizele, ceea ce a făcut Vasile Cepoi este strigător la cer.

„Nu a fost eliberat niciun aviz de mediu, documentația solicitată nefiind depusă complet. Este nevoie de un memoriu prin care să se constate îndeplinirea cerințelor. Acesta nu a fost încă depus”, au spus reprezentanții APM Iași.

Autorizația DSP este nulă. Nu se respectă denumirea dată de CJ și nici numărul de paturi aprobat

Avizul emis de DSP Iași pentru Spitalul din Lețcani
Avizul emis de DSP Iași pentru Spitalul din Lețcani

Situația de la unitatea medicală este cu atât mai gravă cu cât în documentele depuse de Spitalul de Boli Infecțioase și în avizul DSP sunt mai multe neconcordanțe. Documentația a fost depusă în data de 8.09.2020 cu denumirea de „secția exterioară Spital mobil/ modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”. Această denumire a fost avizată în plenul CJ Iași pentru obținerea de fonduri europene și a devenit titulatură oficială.

Culmea, în avizul DSP Iași se stipulează denumirea de „spital mobil de la Lețcani”, adică fosta denumire. În plus, pe avizul DSP sunt trecute, negru pe alb, 150 de paturi, deși unitatea are 256 astfel de locuri. În acest caz cine minte? De ce DSP a avizat spitalul, dacă documentele nu sunt respectate? Apoi, câte paturi a avizat DSP Iași? Vasile Cepoi și Maricel Popa trebuie să răspundă, de urgență, la aceste întrebări pentru a nu induce în eroare ieșenii.

Cererea făcută de Spitalul de Boli Infecțioase către DSP Iași pentru avizarea unității cu denumirea completă votată în plenul Consiliului Județean
Cererea făcută de Spitalul de Boli Infecțioase către DSP Iași pentru avizarea unității cu denumirea completă votată în plenul Consiliului Județean

Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, și-a asumat avizul de funcționare. Maricel Popa l-a vizitat de două ori la birou

Ieri, 18 septembrie 2020, DSP Iași a emis avizul de funcționare pentru spitalul mobil de la Lețcani, sub semnătura lui Vasile Cepoi, revenit doar de câteva zile în funcție. Cu o zi înainte, Maricel Popa l-a vizitat de două ori la birou pentru a-i cere emiterea avizului, chiar și cu multe deficiențe. În condițiile în care unitatea prezintă în continuare deficiențe, Vasile Cepoi a forțat și și-a asumat emiterea avizului. Nici firma turcească SDI Global LLC și nici Asociația Euronest nu au remediat deficiențele, lucru ascuns publicului. Unitatea medicală nu a primit aviz de la APM pentru apele reziduale pentru care nu s-au făcut circuite clare. În plus, spitalul a fost conectat la rețeaua de apă de la clădirea Parcului Transagropolis, lucrarea fiind făcută în bătaie de joc. Țevile sunt lăsate în jurul containerelor, iar la primul îngheț acestea vor ceda.

Aviz emis după o documentație depusă incomplet pentru spitalul mobil de la Lețcani. Maricel Popa: „Domnul Cepoi așteaptă un carton special”

Vasile Cepoi a semnat eliberarea avizului de funcționare cerut de Spitalul de Boli Infecțioase pentru secția exterioară de la Lețcani, în urma unei documentații depuse la 11.09.2020. La data aferentă, documentația nu respecta toți pașii solicitați, fiind, astfel, incompletă. Cu toate acestea, Cepoi a semnat avizul tocmai cu data în cauză, la cererea lui Maricel Popa, disperat să prindă capital electoral în prag de alegeri locale 2020. Totuși, prietenul lui Maricel Popa de la DSP Iași nu a ținut cont de aceste lucruri și s-a grăbit să emită avizul. De altfel, chiar Popa a fost cel care a spus că totul s-a făcut în grabă.

„Domnul Cepoi așteaptă un carton special pentru autorizația spitalului. E un carton special și nu avea numele dumnealui pe el. Mi-a garantat că astăzi se va elibera autorizația. A zis să aștept aici că va aduce autorizația”, a menționat ieri, 18 septembrie 2020, Maricel Popa.

Desant cu Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. De săptămâna viitoare se vor aduce bolnavii de COVID-19

Ieri, Maricel Popa l-a adus de mânuță, la spitalul mobil, pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, partenerul său în acest proiect de 13,2 milioane de euro. Cei doi au făcut un tur al spitalului, au asistat la o slujbă religioasă de sfințire a unității medicale și au dat drumul promisiunilor electorale. Maricel Popa nu a suflat un cuvânt despre deficiențele constatate și a menționat că, de săptămâna viitoare, spitalul va primi bolnavii de COVID-19. În ciuda faptului că alte instituții nu și-au dat avizul de funcționare a spitalului, Maricel Popa, șeful CJ Iași, a forțat electoral deschiderea spitalului în prag de alegeri locale 2020.

Comentarii
  • BINE CĂ DAU DRUMUL, ALTFEL ÎI PRINDEA 2021 ! MAI SUNT ASPECTE DE ÎNDREPTAT, DAR SE POT REZOLVA DIN MERS. CÂRCOTAȘI EXISTĂ , LA GREU .

Adauga un comentariu