Eveniment-Social

Circ si fluturari de fuste la Directia de Sanatate Publica

Publicat: 21 aug. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:35154;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Afland din ziarul ZIUA de Iasi despre posibila demitere a directorul Spitalului de Neurochirurgie, 50 de asistente au luat cu asalt DSP Iasi •Acestea sustineau mentinerea in functie a dr. Tetraru •Sub presiunea multimii, directorul DSP, Mihai Frasin, a emis o decizie fulger prin care ii prelungeste doctorului Constantin Tetraru perioada de mandat pana la organizarea unui concurs •Asistentele au plecat din timpul serviciului, iar liderul de sindicat nu stia de actiunea lor

In urma articolului aparut ieri in cotidianul ZIUA de Iasi, intitulat „Soc la Neurochirurgie”, in care era mentionata posibilitatea demiterii medicului Constantin Tetraru din functia de director al Spitalului de Neurochirurgie, cadrele medicale medii au pornit o adevarata revolta. Aproximativ 50 de asistente au luat cu asalt sediul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi pentru a-l sustine pe directorul spitalului, motivate in actiunea lor de faptul ca medicul Tetraru „a facut mult bine acestui spital”.
Asistentele au intrat buluc in biroul dr. Mihai Frasin, directorul DSP, enervate ca nu au fost anuntate de posibila demitere a dr. Tetraru. Directorul Frasin a incercat sa le lamureasca in legatura cu faptul ca, deocamdata, nu a luat o decizie in privinta conducerii Spitalului de Neurochirurgie. Sub presiunea zecilor de asistente, dr. Frasin s-a vazut nevoit sa dea o dispozitie pentru a confirma mentinerea in functie a actualului director. Pana la obtinerea unui raspuns oficial, cadrele medicale au cerut insistent demisia conducerii DSP, inclusiv a secretarei. „Secretara conduce DSP-ul din toate punctele de vedere”, strigau in cor asistentele.
Articolul nr. 1 din dispozitia nr. 79/21. 08. 2002 prevede: „Incepand cu data de 22. 08. 2002, domnul dr. Tetraru Constantin se delega pe functia de director general al Spitalului clinic de urgente xSf. Treimex Iasi, pana la organizarea concursului”.
In aceeasi decizie se specifica faptul ca Iuliana Olaru (fost contabil sef) este investita in functia de director financiar-contabil al spitalului.

Sefii de clinica au aprobat plecarea din spital

Pentru doua ore, asistentele de la Spitalul de Neurochirurgie si-au permis sa plece din timpul serviciului, lasand bolnavii nesupravegheati. Aceasta in conditiile in care, in urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant declara ca nu are personal suficient pentru ingrijirea pacientilor.
„Nu a fost o greva, ci o miscare de protest. Aproximativ 40-50 de asistente si medici au plecat la DSP cu aprobarea sefilor de clinica. Bineinteles, si-au lasat cate un inlocuitor”, a declarat dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie.
Miscarea de protest organizata de cadrele de la spital a fost spontana, luandu-l prin surprindere pana si pe liderul Sanitas, Viorel Tanase. „Nu am stiut de actiunea asistentelor de la Neurochirurgie pana in momentul in care nu le-am vazut adunate la DSP. Eu am ajuns la DSP dupa ce am aflat ca are loc un consiliu de administratie la care, in mod obisnuit, trebuia sa fie invitat si un reprezentant al sindicatului. Motivatia conducerii DSP a fost aceea ca, de fapt, avea loc un consiliu director. Vor sa schimbe un director de spital fara ca noi sa stim!?”, se intreaba vizibil iritat Viorel Tanase, lider Sanitas.

„Adio, pa!”

Dupa ce asistentele au primit si confirmarea scrisa semnata de catre directorul DSP ca dr. Tetraru ramane in functie, au plecat satisfacute sa isi reia munca. Directorul Frasin a refuzat sa faca orice declaratie cu privire la aceasta situatie. La iesirea din birou, le-a replicat cu nonsalanta reprezentantilor presei care asteptau un punct oficial de vedere: „Adio, pa!”.

La un pas de a fi linsati

Pe perioada protestului, asistentele au tot intrebat de reprezentantul cotidianului ZIUA de Iasi, hotarate sa-l prinda la inghesiuala. Dupa ce l-au reperat, au realizat ca semnatarul articolului „Soc la Neurochirurgie” nu a facut altceva decat sa informeze asupra unei hotarari care era posibil sa fie luata. „Multumim ca ne-ati informat. Daca nu scriati, nu am fi stiut ca directorul urmeaza sa fie demis”, a spus una dintre „revolutionare”.
Ovidiu NEMTANU

Adauga un comentariu