Eveniment-Social

Circa doua milioane de euro pentru salvarea unui monument din Pacurari. Ateneul iesean il va transforma in totalitate

Publicat: 02 oct. 2019
1

Un monument istoric al Iasului, situat in strada Pacurari, la nr. 29, ar urma sa fie refacut in totalitate si transformat intr-un muzeu al copiilor. Casa "Buicliu", cladire ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea, din Pacurari, a fost preluata de Ateneul National din Iasi, dupa o decizie luata de Consiliul Local recent.

Ateneul a preluat imobilul pe o perioada de 25 de ani, scopul fiind accesarea de fonduri nerambursabile necesare infiintarii unui muzeu dedicat copiilor si universului copilariei. Institutia de cultura ar urma sa depuna un proiect cu fonduri europene in acest sens, valoarea maxima ce poate fi accesata fiind de doua milioane de euro, suma care ar putea fi suplimentata cu fonduri proprii in functie de necesitati.

"Nu am luat aceasta cladire sa ne uitam la ea sau sa o admiram, ci sa o reabilitam si, la propunerea primarului municipiului Iasi, sa organizam aici un muzeu al copilariei", a mentionat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului iesean.

Vezi si: Garduri in jurul imobilului evacuat din Pacurari

Institutia de cultura a preluat o casa aflata intr-o stare avansata de degradare, un adevarat focar de infectie. Cladirea a fost locuita ani la rand de asistati sociali, acestia transformand imobilul intr-un morman de caramizi. Cladirea din strada Pacurari, nr. 29, are un regim de inaltime beci + D + P, dispune de o suprafata construita de 342 de metri patrati si teren neconstruit in suprafata de 477 de metri patrati. Pana in urma cu cativa ani, cladirea a adapostit una din filialele Bibliotecii Judetene "Gheorghe Asachi".

Imobilul, care este inscris in lista monumentelor istorice din judetul Iasi, nu mai prezinta siguranta in exploatare. Casa a fost construita in 1890 de pictorul peisagist Theodor Buicliu (1837-1897). Acesta s-a nascut la Iasi, in familia lui Iacob Buicliu (1809-1881) si a Mariei Tossun (1817-1907), de origine armeana, alaturi de alti sase baieti si trei fete. A studiat la Iasi si apoi la Paris. A fost membru al Societatii "Junimea", profesor la Scoala de Belle Arte din Iasi si profesor de desen si caligrafie la o scoala comerciala. A fost fratele mai celebrului Grigore Buicliu, procuror general al Curtii de Apel din Iasi intre anii 1874-1876.

Comentarii
  • dar orice cocioabă reabilităm ? au fost constructorii sa evalueze cladirea ?nu este mai ieftin s-o demolezi si sa construiesti ceva modern ! pentru cetățeanul , EU , nu are valoare istorică,de patrimoniu ,sentimentală , arhitecturală !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Aveti mentalitate de comunisti, sa darami si sa faci ceva modern, vai de capu vostru. Mergeti prin europa sa vedeti cladiri vechi, cu arhitectura frumoasa reabilitate, iar pe fonduri europene e cam greu sa speli bani

Adauga un comentariu