Eveniment-Social

Ciricul face victime

Publicat: 23 iun. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:33946;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Elena s-a spalat cu apa din Ciric, iar dupa cateva saptamani i-au fost afectate vederea si auzul •Se banuieste ca este vorba despre un neurovirus sau de o parazitoza •Pacienta va fi supusa unor investigatii medicale complexe •La cateva ore dupa ce s-a spalat cu apa din Ciric, ochii fetei s-au umflat, s-au inrosit si lacrimau

O eleva este pe punctul de a orbi si surzi, dupa ce s-a spalat pe fata cu apa din lacul Ciric. Elena Avasiloaie (16 ani), din Iasi, este internata in Clinica de Neurooftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie. Deocamdata, medicii nu stiu despre ce boala este vorba, urmand ca pacienta sa fie supusa unor analize complexe. „Banuim ca este vorba despre un neurovirus sau de o parazitoza. Dupa ce vom avea rezultatul analizelor ne putem pronunta asupra unui diagnostic. Pacienta a avut si o conjunctivita de piscina, iar vederea este slabita. Oricum, este un caz mai dificil si trebuie facute multe investigatii medicale. S-ar putea sa fie vorba despre o parazitoza care i-a afectat nervii optic si auditiv”, ne-a declarat conf. dr. Danut Costin, seful clinicii.

Tratamentul pentru conjunctivita s-a dovedit ineficient

In prima zi de Paste, Elena, impreuna cu parintii, a mers la plaja, la Ciric. La un moment dat, fata si-a udat corpul si fata cu apa din lac. A doua zi dimineata, Elena s-a trezit cu ochii rosii, umflati si lacrima din abundenta. Mama a sfatuit-o sa se linisteasca, banuind ca a tras-o curentul. Timp de doua saptamani, ochii fetei au continuat sa lacrimeze, sa fie umflati si rosii. In aceasta perioada, la indicatiile mamei, Elena si-a facut spalaturi cu ceai de musetel. Alarmata, mama si-a dus copilul la medicul de familie, care i-a pus diagnosticul de conjunctivita. Medicul i-a prescris un tratament cu proculin si kanamicina pentru conjunctivita. Nici dupa aceasta perioada, ochii fetei nu si-au revenit. Simptomele persistau. Mai mult decat atat, Elena a inceput sa aiba tulburari de vedere. Nu mai putea citi sau scrie, deoarece o dureau ochii, iar vederea ii era incetosata. „Vad in ceata, iar cand scriu si citesc ma dor ochii, obosesc foarte repede. Zece zile mi-am pus in ochi proculin si ma ungeam cu kanamicina, dar tot nu mi-a trecut”, ne-a spus Elena Avasiloaie.
Inainte de a merge la medicul de familie, ochiul drept al fetei avea infectie si sangera.

Scaldatul este interzis in bazele de agrement

Directia de Sanatate Publica (DSP) a interzis scaldatul in lacurile din bazele de agrement situate in imprejurimile Iasului. Singurele locuri unde medicii epidemiologi au autorizat scaldatul sunt strandul si piscina. „In unele locuri, nu numai ca nu sunt asigurate conditii cat de cat decente care sa asigure siguranta sanatatii, dar apa este atat de murdara si plina de resturi menajere incat ti se face rau daca te uiti la ea. Astfel, riscul de a contracta diverse boli este foarte mare”, ne-a declarat Cornelia Teodorescu, inspector sef al DSP.
Conform declaratiilor medicilor, apa din lacul Ciric este murdara si poluata cu virusi cum ar fi cei care produc hepatita, holera sau boli dermatologice. In Clinica de Neurooftalmologie un caz similar a mai fost inregistrat acum doi ani.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu