Secretele istoriei

Cirus al II-lea cel Mare, unul din cei mai mari comandanti militari din istorie

Publicat: 24 iun. 2014
3
Cirus s-a nascut in perioada 600 – 580 i.Hr. si a fost crescut de catre bunicul sau care era rege. Conform legendei, cand era mic, era sa fie ucis de catre propriul sau bunic, dar a scapat ca prin minune. El a contestat de indata autoritatea abuziva a dinastiei mezice asupra triburilor persane. Cand a devenit rege, in 559 i.Hr., el transforma in numai trei decenii Persia dintr-o putere locala, in cel mai vast si puternic imperiu al Orientului.

Vezi si Misterul Gradinilor suspendate din Babilon, dezlegat?
Prin infrangerea lui Astiage (cca. 550 i.Hr.), Media devine provincie a statului persan. Cucerind apoi Lidia lui Cresus (546 i.Hr.), Persia include in hotarele sale Asia Mica pana la Marea Egee, cu toate coloniile grecesti ale Ioniei.
In anii 545 i.Hr.-539 i.Hr. sunt ocupate vaste regiuni din Asia Centrala – Dragniana, Arachosia, Gedrosia, Bactriana, Sogdiana, s.a. Profitand de slabirea Regatului Noului Babilon in urma unor conflicte interne, Cyrus ocupa in 539 i.Hr. Babilonul, anexand apoi toate posesiunile Regatului Caldeu din Siria, Fenicia, Tara Israel, pana la granitele Egiptului Faraonic.

Vezi si Perioada Vechiului Babilon

Talentul sau oratoric si curajul sau in lupta i-au adus admiratia aliatilor, convinsi rapid ca au gasit in el un sef capabil sa-i elibereze pe persi de vasalitate. S-a bizuit pe amenintare si forta convingerii, unindu-i intr-o federatie de nemultumiti si a cucerit capitala lui Astyage, regele mez. Pentru a menaja toate susceptibilitatile si a-si atrage aprobarea tuturor, el ii cruta pe cei invinsi si ii asociaza intr-un nou „regat al persilor si al mezilor”. Ideea de imperiu, poate prima din intreaga istorie, isi gaseste realizarea in aceasta confederatie de popoare diverse, reunite prin practici administrative comune si conduse de un sef carismatic.

Vezi si Declinul imperiului Persan 

Cirus si-a facut, fara indoiala, cuceririle prin sabie, dar a stiut sa le pastreze gratie unei atitudini foarte originale pentru acea epoca, aceea a mainii intinse: unul din exemplele cele mai celebre ale clementei imparatului este eliberarea evreilor din Babilon, tinuti captivi in acest oras din vremea domniei lui Nabucodonosor. Cyrus a mers chiar pana la a face din Cresus, regele Lidiei pe care tocmai il invinsese, unul din sfetnicii sai, si i-a dat inapoi coroana. Printre altele, imparatului persilor nu ii era rusine sa se prezinte in ochii popoarelor ca un viteaz aparator al vechilor credinte. S-a autoproclamat „aparator al lui Marduk” (divinitate tutelara a regiunii din timpuri imemoriale), Cirus a restabilit pretutindeni cultul sau respectand totodata zeitatile locale, chiar in orasele grecesti. In vreo douazeci de ani, el „a eliberat” astfel sute de triburi si de orase pe un teritoriu de o intindere nemaivazuta pana atunci: de la frontierele Egiptului, ale Palestinei si ale Asiei Mici pana in vecinatatea Asiei Centrale si a Indiei, milioane de oameni au trait astfel timp de trei secole sub si cu legea persilor.
Spre deosebire de vechile regate conduse cu mana de fier de un conducator crud dupa bunul lui plac, Imperiul Persan s-a dotat, pe timpul domniei lui Cyrus, cu un aparat administrativ complex: imensul teritoriu, impartit in provincii federate, trebuia sa plateasca impozite. Dupa cum ne spune istoricul grec Herodot, in fiecare an veneau inspectori sa controleze gestiunea satrapilor, un fel de prefecti numiti de imparat. Dupa ce a cucerit Imperiul Persan, Alexandru cel Mare nu a facut nici o schimbare in administratie, care era unanim apreciata de supusii „Marelui Rege”. Tot el a fost primul sef de stat care a abolit sclavia.
Adauga un comentariu