Stiri si curiozitati

Ciudata disparitie a izvoarelor scrise despre geto-daci

Publicat: 11 ian. 2015
3

Un pasionat de istorie arata, pe blogul Rumania Military, cum au fost pierdute sau au disparut misterios carti importante despre istoria getilor. Primul exemplu este o carte intitulata „Getica„, scrisa de Dion din Prusa, un mare istoric grec care a trait în secolul I si s-a ocupat în mare parte de istoria Imperiului Roman. Insa, „Getica”, alaturi de alte lucrari ale lui Dion din Prusa, au fost distruse de-a lungul anilor. Cartea aceast a servit drept inspiratie pentru enciclopedistul Casiodor, din secolul al VI-lea, care a scris o mare istorie a getilor.

Insa si aceasta a disparut, cum avea sa dispara si lucrarea „Getica” scrisa de nepotul lui Dion din Prusa, Dio Cassius Coceianus. Însusi împaratul Traian ar fi scris o lucrare despre poporul dac, arata unele marturii. Intitulata „DACICA” sau „De Bello Dacico” (Despre Razboiul Dacic), doar cinci cuvinte din aceasta lucrare au razbatut în timp. Acestea sunt „Inde Berzobim, diende Aixim processiamus” („De aici am mers la Berzobis, apoi la Aixis„), propozitie referindu-se la drumul prin Banat al armatei romane.

Vezi si Se trag danezii din daci?

In timp ce lucrarea lui Traian a disparut – a fost cautata, fara succes, de sute de arheologi si istorici – propozitia a supravietuit timpului deoarece a fost inclusa într-un tratat de gramatica semnat de Priscian în secolul al VI-lea. Marea miza a documentului era obtinerea de informatii despre cultura si civilizatia dacica, învaluite în mister. Sa vorbim putin despre unul dintre aceste mistere.

Vezi si Organizarea politica a geto-dacilor

Se spune ca dacii nu au dezvoltat un limbaj scris si nu aveau alfabet, dar, oarecum paradoxal, aveau unul dintre cele mai evoluate calendare din Europa acelor vremuri. Explicatia acestui paradox nu a fost gasita în niciuna dintre putine lucrari despre daci. Revenind la cartile disparute, sunt demne de prezentat alte doua exemple. Mai întâi, lucrarea „Getica” scrisa de medicul personal al lui Traian, care a calatorit împreuna cu împaratul roman inclusiv în campania din Dacia. Doar câteva fragmente au fost pastrate, într-un lexicon din secolul al X-lea.

Ultimul exemplu este pierderea, în întregime, a cartii a XIII-a din „Istoria Romei” a lui Appianus, unul dintre cei mai importanti istorici ai secolului al II-lea. Ati ghicit, este tocmai cartea care se refera la luptele cu dacii.

Adauga un comentariu