Culinar

Ciulama de pui ca la bunica: Mănânci de te lingi pe degete!

Publicat: 12 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vacanța de vară a fost pentur mulți dintre noi sinonimă cu mersul la bunici, unde ne așteptau mâncăruri care de care mai savuroase. Fără îndoială, una dintre mâncărurile pe care nu le vom putea uita niciodată este ciulamaua de pui, așa cum doar bunica știa să o facă.

Bunica ne făcea mereu aceasta mâncare atât de bună și gustoasă și știa mereu că vom mai cere încă o porție.

Rețeta de ciulama de pui ca la bunica nu trebuie să lipsească din caietul de rețete al niciunei gospodine, mai ales că este ușor de făcut, iar gustul îi va da gat ape toți cei care o vor încerca.

farfurie cu ciulama de pui și mămăligă

Ciulama de pui ca la bunica: Ingredientele unei mâncări extraordinare

Pentru a face ciulama de pui, bunica folsoea aproximativ 1 kg carne de pui, 2-3 morcovi mari, 2 bucăți de păstârnac, 2-3 cepe potrivite, ulei, 3-4 linguri de făină, sare, piper și o legătură de pătrunjel.

Bunica spăla carnea și o punea la fiert în apă rece la foc mediu spre mic. Spuma de câteva ori, după care adăuga legumele curățate, spălate și tăiate bucăți mari. Punea sare și câteva boabe de piper, după care lăsa să fiarbă la foc potrivit până fierbe carnea.

Pe urmă, bunica scoatea legumele și începea să pregătească ciulamaua. Marele secret al bunicii era că știa să lucreze rapid și atent. Dacă zeama nu era curată și clară, așa cum voia ea, o strecura.

farfurie cu ciulama de pui și mămăligă

Făina se călește la foc încins și se pun bucățile de pui

Într-un vas, bunica punea 5-6 linguri de ulei la încins. Adăuga 3-4 linguri de făină, cât să absoarbă uleiul și amesteca cu o lingură de lemn, călind-o bine până absoarbe uleiul.

Bunica avea grijă ca amestecul să fie mai degrabă uscat. Lăsa să se călească un pic făina, având grijă să mestece în continuu. Pe urmă, turna câte puțin din zeama caldă, amestecând bine, ca să nu se formeze cocoloașe. Adăuga din zeama de pui până când ajungea la consistența dorită.Completa cu 200 ml smântână și continua să amestece.

La final, bunica mai punea puțină sare, dacă era nevoie și mai lasă totul pe foc, amestecând, pentru încă 1 minut. Bunica obișnuia să ne facă o ciulama mai consistentă, pentru că îi plăcea să fie „zeamă lungă și subțire“.

farfurie cu ciulama de pui

 

Când ajungea la consistența dorită, mai lăsa să fiarbă un pic făina și să dea câteva clocote, aproximativ 10 minute. Bunica avea grijă să amestece tot timpul ca să nu se prindă de fundul vasului.

Pentru ca puiul să fie bun ș igustos, bunica punea bucățile de pui în ciulama. Pentru a spori aromele, bunica obișnuia să presare pătrunjel verde tocat și piper negru proaspăt măcinat peste ciulamaua de pui.

Această mâncare delicioasă bunica ne-o servea tot timpul cu mămăligă caldă.

farfurie cu ciulama de pui și mămăligă

Adauga un comentariu