Remedii naturiste

Ciuperca Kombucha, un ingredient-minune din care se poate prepara un ceai-tratament

Publicat: 21 aug. 2015
Cu toate ca multi considera ca ceaiul de Kombucha este preparat dintr-o ciuperca, de fapt, este vorba despre o bautura care are la baza o colonie de bacterii si de drojdii. Ingredientul de baza este cunoscut inca de acum 5000 de ani, fiind originar din China. In acele vremuri, bautura preparata din Kombucha era supranumita „Ceaiul divin„, fiind considerata un remediu pentru diverse afectiuni cauzate de toxine si de stres
Printre afectiunile pe care le amelioreaza sau chiar le trateaza se numara reumatismul, pierderile de memorie, constipatia, artrita, hipercolesterolemie si cancerul.

Elixirul detoxifiant usor de facut acasa
 
n primul rand, trebuie mentionat faptul ca bautura prepara din Kombucha este considerata a avea proprietati vindecatoare pentru ca este bogata in complexul de B-uri, dar si in vitaminele C, D si K, potrivit divahair.ro. De asemenea, ea mai contine cantitati considerabile de potasiu, calciu, zinc, fier si magneziu, dar si microorganisme probiotice, polifenoli si izoflavonoide.
Pentru a prepara ceaiul Kombucha, trebuie sa urmezi catia pasi simpli:
1. Mai intai, prepara un litru de ceai negru, folosind pliculete sau frunze vrac. Atunci cand bautura este gata, indulceste-o cu zahar.
2. Pune ceaiul intr-un borcan curat, suficient de incapator si adauga in el cultura de Kombucha. Ai grija ca pH-ul lichidului sa fie acid (mai mic de 4.6). In acest scop, este indicat sa ii masori valoarea, astfel incat daca nu corespunde cerintelor, sa o poti ajusta adaugand putin otet sau acid citric.
3. Acopera gura borcanului cu o bucata de tifon si lasa totul, timp de o saptamana, intr-un loc unde temperatura este ridicata (aproximativ 30 de grade Celsius), iar lumina nu patrunde aproape deloc.  

Kombucha, bautura misterioasa cu multiple beneficii pentru sanatate
 
4. Ceaiul Kombucha este gata atunci cand bautura are asemanatoare cu otetul. Daca dupa o saptamana bautura este inca dulce, inseamna ca trebuie sa mai astepti cateva zile, pana cand fermenteaza complet.
5. Atunci cand ceaiul Kombucha este gata, poti sigila borcanul cu un capac si il poti pune la frigider. Consuma totul in 2-3 zile.
6. Cand o portie de ceai este gata, trebuie sa indepartezi cu grija cultura de Kombucha, astfel incat sa o poti refolosi. In acest scop, este foarte important sa te speli bine pe maini, dupa care trebuie sa iei ciuperca si sa o pui intr-un bol, acoperind-o cu putin ceai. Acopera gura vasului cu o bucata de tifon pana cand prepari o noua portie de ceai.
Cu toate ca ceaiul Kombucha este benefic pentru organism, in cazul unora, pot aparea reactii adverse nedorite. Printre acestea se numara infectiile cu diverse tipuri de bacterii si fungi care apar in timpul procesului de fermentare al ceaiului, migrenele si starile de greata, dar si acidoza lactica, o afectiune rara, insa foarte grava, care duce la scaderea pH-ului din organism si, in cele din urma, la afectarea functiilor rinichilor si ficatului.


loading...

Adauga un comentariu