Diete si regimuri

Ciupercile, bune pentru memoria persoanelor în vârstă

Publicat: 20 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ciupercile bune pentru memoria persoanelor în vârstă
Consumul de ciuperci cel puțin de două ori pe săptămână ar putea preveni problemele de memorie la persoanele de peste 60 de ani

Consumul de ciuperci cel puțin de două ori pe săptămână ar putea preveni problemele de memorie la persoanele de peste 60 de ani. Seniorii care consumă una până la două porții de ciuperci au un risc de afectare cognitivă redus cu 43%. Dacă mănâncă mai mult de 2 porții, acest risc este redus cu 52%.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au emis ipoteza că consumul de ciuperci ar putea ajuta la păstrarea funcției cognitive la vârstnici datorită bogăției lor în antioxidanți, care mențin celulele sănătoase. Prin urmare, au recrutat 663 de participanți în vârstă de 60 de ani și peste și le-au urmarit dieta timp de 6 ani, din 2011 până în 2017, măsurându-le abilitățile cognitive.

În constatările lor, cercetătorii afirmă că, deși nu este posibil să se demonstreze o legătură directă între ciuperci și funcția creierului, persoanele care au consumat cel puțin două porții de ciuperci pe săptămână au avut mai puțină afectare a memoriei decât cei care au consumat mai puțin de o porție.

„Seniori care consumă una până la două porții de ciuperci au un risc de afectare cognitivă redus cu 43%. Dacă mănâncă mai mult de 2 porții, acest risc este redus cu 52%”, subliniază autorii.

Motivele acestui efect protector nu sunt clar definite, dar ciupercile conțin antioxidanți și substanțe antiinflamatoare care pot preveni acumularea în creier a proteinelor beta-amiloide și tau, caracteristice bolii Alzheimer. Asadar, ciupercile sunt bune pentru memoria persoanelor în vârstă!

Doriți să adăugați ciupercile în meniurile voastre? Descoperiți 5 beneficii ale ciupercilor!

Stimulează metabolismul

Vitaminele B ajută la transformarea carbohidraților în combustibil pe care organismul îl arde apoi pentru energie. De asemenea, pot ajuta la metabolizarea grăsimilor și a proteinelor. Ciupercile conțin o mulțime de B2 (riboflavină) și B3 (niacină): 100 g de ciuperci albe conțin 36% din doza zilnică.

Sporesc imunitatea

Un studiu publicat de Societatea Americană pentru Nutriție a constatat că ciuperca albă stimulează funcția imunitară. Această ciupercă crește producția de proteine ​​antivirale și alte proteine ​​eliberate de celule, protejând și reparând astfel țesuturile corpului.

Protejează vezica urinară

O analiză a șapte studii – publicate în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention – a arătat că, cu cât nivelul nostru de seleniu este mai mare, cu atât este mai mic riscul de a dezvolta cancer al vezicii urinare, în special la femei.

Luptă împotriva bolilor

Legumele colorate au, în general, o mulțime de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi. Dar un studiu efectuat la Universitatea Penn State a arătat că capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (o măsură a antioxidanților din alimente) a fost aproximativ aceeași cu cea a ardeilor roșii.

Sunt bogate în vitamina D

Ciupercile reprezinta singurele plante care produc vitamina D, datorită razelor solare. Cu cât este mai ridicat nivelul razelor ultraviolete, cu atât mai mulți steroli din plante se transformă în vitamina D.

Adauga un comentariu