Secretele istoriei

Civilizatia Indiei Antice – scurt istoric

Publicat: 06 ian. 2014
La originile civilizatiei indiene se afla civilizatia Indus, dupa denumirea fluviului pe cursul caruia este localizata. La fel ca Egiptul si Mesopotamia, a fost una fluviala cu o agricultura bazata pe irigare. Ea se constituie in mileniul al III-lea i.Hr. avind ca fondatori triburile dravidienilor. Arheologii au descoperit citeva sute de asezari atribuite civilizatiei Indus, printre care se evidentiaza Mohenjo-Daro si Harappa. Acestea impresioneaza prin rigoarea planificarii urbanistice si tehnica constructiilor: strazile pavate cu lespezi de piatra, casele din caramida arsa cu 2-3 etaje, sistem de canalizare. Majoritatea populatiei se indeletnicea cu agricultura, mestesugaritul, iar negustorii au stabilit legaturi comerciale cu regiuni indepartate. Astfel, sigilii cu scrierea proprie acestei civilizatii, nedescifrate pina in prezent, au fost descoperite in Asia si Mesopotamia. Dupa 1700 i.Hr. civilizatia Indus decade, iar valea Indusului isi pierde statutul de centru cultural, scriu moldovenii.md.
Catre mijlocul mileniului al II-lea i.Hr., in India de Nord-Vest patrund popoarele de agricultori ale arienilor, care s-au amestecat cu populatia autohtona. Acestia se delimiteaza de populatia locala prin limba, religie si structura sociala. Perioada cuprinsa intre secolele XV–VI i.Hr. este de obicei numita India vedica, deoarece singurele izvoare pentru cunoasterea acestei epoci sint vedele, cartile sacrale ale arienilor. Societatea este strict impartita in patru caste, varne, apartenenta la care era de la nastere, iar trecerea in alta casta era imposibila.
Secolele VI–III i.Hr. reprezinta epoca aparitiei si raspindirii religiei budiste. In acea epoca pe teritoriul Indiei existau circa douazeci de state mari. Catre secolul al IV-lea i.Hr. statul Magadha dobindise suprematia, iar orasul Pataliputra pentru sase secole va ramine capitala statelor indiene. Primul stat indian, care a cuprins aproape intreaga Peninsula Hindustan, in afara de extremitatea sudica, e cel al dinastiei Maurya (322–185 i.Hr.). Tarile incorporate de Imperiul Maurya alcatuiau citeva provincii vaste. Apogeul puterii politice si al realizarilor culturale este atins pe timpul regelui Asoka, dupa moartea caruia acest stat incepe sa se destrame.
Destramarea Imperiului Maurya a permis inflorirea a numeroase regate. In secolul al IV-lea d.Hr, cea mai mare parte a Indiei este din nou reunita sub o unica autoritate, Imperiul Gupta, cunoscind pentru o perioada de 200 de ani o epoca de prosperitate. Perioada dinastiei Gupta este considerata epoca de aur a culturii indiene. Cu aceasta perioada se incheie istoria Indiei Antice, dupa care urmeaza o epoca confuza, de invazii.


loading...

Adauga un comentariu