Stiri si curiozitati

Civilizatia preistorica de sub pamantul Romaniei

Publicat: 09 ian. 2014
Misterele civilizatiei preistorice zac sub lanuri de grau – a descoperit Dr. Zoltan Czajlik, cercetator la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, care incearca sa descopere din aer vestigii preistorice de pe teritoriul Transilvaniei, scrie zhd.ro, citat de adevaruldespredaci.ro.
Asezari vechi de 8 milenii, necunoscute pana acum, au fost descoperite in mai multe orase din judetul Hunedoara, prin metode rar folosite in Romania – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate asezari dacice si romane si cautarea altora noi.
Demersul cercetatorului maghiar se inscrie intr-un amplu proiect international de aero-arheologie, care se deruleaza in Transilvania, in colaborare cu specialisti si institutii de profil din Hunedoara, Alba, Mures si Cluj.
“Fotografierea aeriana a unui sit arheologic ne ofera o imagine de ansamblu asupra zonei. Putem vedea absolut tot ceea ce inconjoara perimetrul si putem intelege astfel motivul pentru care civilizatiile din trecut si-au amplasat orasele intr-o anume locatie. Pe de alta parte, aerofotografierea ne da posibilitatea sa identificam asezari noi, despre a caror existenta nu stiam pana acum”, explica Dr. Zoltan Czajlik.
“In timpul verii, vestigiile se observa mai bine acolo unde sunt plantatii de cereale. Constructiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte usor de inteles, dar nu este la fel de simplu sa le descoperi”, este de parere cercetatorul maghiar, care mai spune ca aero-arheologia este influentata nu doar de anotimp, ci si de clima.
„Clima este diferita de la an la an si, in functie de aceasta, o anumita zona este mai usor sau mai dificil de cercetat. De pilda, in anii trecuti, am avut rezultate bune in judetul Alba. Apoi, urmele civilizatiilor trecute au fost mai vizibile in zonele montane, iar acum le identificam mai usor in judetul Hunedoara. Depinde totusi de experienta arheologului sa descopere locurile unde vestigiile sunt clare in fiecare an”, completeaza Dr. Zoltan Czajlik, care are o experienta de 20 de ani in arheologie aeriana.
Templu la Vetel, asezare fortificata la Uroi
Cercetarile intreprinse in judet de specialistul maghiar se concentreaza asupra localitatilor de pe valea Muresului. Mesajele trecutului nu s-au lasat asteptate. Cele mai vechi urmele ale civilizatiilor preistorice descoperite de Dr. Czajlik dateaza de 8.000 de ani.
„Intre Vetel si Orastie, am descoperit asezari din epoca Bronzului. Alteori, am observat urmele unor ferme romane, tipice acelei perioade. Interesant ramane faptul ca este pentru prima data cand pe valea Muresului sunt identificate atatea vestigii despre care nu se stia pana acum”, mai spune cercetatorul.
La Vetel, fotografiile aeriene au surprins urmele unor fundatii, vizibile intr-un lan de grau din apropierea castrului roman. Cea mai importanta este o structura patrulatera, care indica existenta unui templu. Pe de alta parte, urmele arheologice descoperite pe Magura Uroiului i-au convins pe cercetatori ca, in perioada Regatului Dac, in aceasta zona a existat o mina de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra exploatata la Uroi. Situl a fost locuit si inaintea Regatului Dac, pe terasa promontoriului fiind identificate urmele unor asezari preistorice – uneori fortificate, structurile din asezare si santul fortificatiei fiind vizibile si in fotografiile aeriene.
Fotografiile aeriene, expuse la Budapesta
Rezultatele cercetarilor de pana acum au fost prezentate in reviste de specialitate din tara si din strainatate si la conferinte internationale. Fotografiile aeriene realizate de cercetatorul maghiar au fost prezentate, anul trecut, intr-o expozitie itineranta la Targu Mures, Alba-Iulia si Budapesta, iar un studiu amplu despre descoperirile de pe valea Muresului a fost publicat in revista „Apulum” a Muzeului din Alba-Iulia.
Odata cu analiza evolutiei istorice a habitatului din Transilvania, proiectul initiat de universitatea din Budapesta isi propune si completarea repertoriilor arheologice, extrem de lacunare deocamdata.
„Dr. Czajlik a realizat si fotografii aeriene ale unor situri arheologice si monumente UNESCO din zonele cercetate. In judetul Hunedoara, s-a concentrat pe cetatile dacice si bisericile de piatra din Evul Mediu din Streisangeorgiu, Santamaria Orlea si Densus. Fotografiile vor fi introduse in bazele de date ale institutiilor partenere, completandu-se astfel repertoriile arheologice”, explica Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetator la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva si unul dintre specialistii implicati in proiect.
Fotografiile aeriene sunt folosite, deocamdata, in scop stiintific. Ele au fost studiate si de studentii universitatii din Budapesta, mai spune Dr. Zoltan Czajlik, explicand ca incearca sa gaseasca oameni din tanara generatie care sa-i preia munca si s-o duca mai departe.
„Eu am invatat aero-arheologie de la un francez. Am zburat cu el 200 de ore ca sa aflu cum sa descopar vestigiile din avion. Sunt dator, la randul meu, sa-i invat pe altii”, incheie cercetatorul care scoate la iveala, din aer, istoria ingropata sub pamant.
Proiectul de fotografiere aeriana arheologica a Transilvaniei, initiat de Universitatea „Eotvos Lorand”din Budapesta, a inceput in 2009 si este derulat in colaborare cu Muzeul National al Unirii din Alba-Iulia, Muzeul Judetean Mures si Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
„Transilvania nu e o zona simplu de cercetat, dar rezultatele obtinute pot fi comparate cu cele ale elvetienilor. Avem posibilitatea sa descoperim asezari la fel de vechi ca si acelea din Alpi”
Dr. Zoltan Czajlik, cercetator la Universitatea „Eotvos Lorand” Budapesta


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit