News Flash:

CJ este condus de un contravenient

19 Decembrie 1999
660 Vizualizari | 0 Comentarii
•Vladimir Tanasoiu a "omis" sa-si faca rost de autorizatia de constructie •Desi a incalcat legea, presedintele CJ a contestat in instanta amenda ICLPUAT

In urma cu citeva zile, a avut loc primul termen in procesul dintre presedintele Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, si Inspectia in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului Iasi (ICLPUAT). Instanta de judecata a acordat un nou termen pentru ianuarie 2000.
Reamintim ca presedintele institutiei judetene, considerind ca nu are nevoie de autorizatie de constructie, a permis firmei Ilcons Podu Iloaiei sa construiasca pe proprietatea sa personala de la Breazu o casa. Pentru nerespectarea legii, Tanasoiu a fost sanctionat de ICLPUAT cu o amenda cuprinsa intre 7-20 milioane de lei. Chiar daca a recunoscut ca a gresit, seful CJ a preferat sa se eschiveze de la plata amenzii si sa conteste in instanta procesul verbal de contraventie intocmit de inspectorii ICLPUAT. Contravenientul a semnat procesul verbal, iar in timp de 48 de ore avea posibilitatea sa achite jumatate din suma minima, adica 3,5 milioane de lei.
Terenul, in suprafata de 5.000 de metri patrati, din comuna Rediu, localitatea Breazu, a fost cumparat de Tanasoiu in perioada in care el era director al Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Iasi. Anul acesta, terenul a fost pus la dispozitia firmei de constructii Ilcons Podu Iloaiei. Societatea era interesata in constructia unui imobil pentru cazarea muncitorilor firmei. Partile au convenit ca, in schimbul chiriei, presedintele Tanasoiu sa beneficieze de jumatate din cladire. Tot firma Ilcons Podu Iloaiei a construit, din fondurile proprii, si drumul pina la casa lui Tanasoiu. Lucrarile au fost executate de Societatea Lucrari Drumuri si Poduri (LDP). La acea data, Vladimir Tanasoiu declara, intr-un cerc de persoane apropiate, ca are intentia de a colabora cu o societate de constructii pentru demararea unor lucrari pe proprietatea sa. Silvian Ciuta, pe atunci director al Directiei de Administrare a Drumurilor Judetene, i-a recomandat presedintelui firma Ilcons Podu Iloaiei, cu care se puteau face afaceri avantajoase. In consecinta, au fost demarate lucrarile, dar fara a exista autorizatiile de constructie. In acceptiunea inspectorului sef al ICLPUAT, Emanoil Dan Stanel, "atit lucrarile de constructie, cit si realizarea imprejmuirilor au fost executate fara autorizatie de constructie si fara a fi obtinute acordurile si avizele necesare, conform Legii 50/1991, ce reglementeaza disciplina in constructii. Vinovata de nerespectarea legii a fost gasita si firma Ilcons Podu Iloaiei, care a inceput lucrarile fara a avea un proiect de constructie. Pentru acest fapt a fost sanctionata de catre inspectorii ICLPUAT cu o amenda cuprinsa intre un milion de lei si 5 milioane de lei".
"Intimplator", firma de constructii se afla pe lista neagra a Controlului Financiar de Gestiune (CFG), care la acea vreme verifica activitatea DADJ. Societatea Ilcons Podu Iloaiei a executat lucrarile de consolidare a drumului judetean 248 - Bordea, in conditii dezavantajoase pentru DADJ. Potrivit raportului CFG, documentatia tehnico-economica a investitiei nu a fost aprobata de ordonatorul de credite - Consiliul Judetean. Cu toate acestea, presedintele CJ Iasi, pentru a acoperi "gaurile" de la DADJ, a hotarit continuarea lucrarilor de catre firma Ilcons.
Imediat dupa ce a fost amendat, presedintele si-a recunoscut greseala si a anuntat public, cu nerusinare, ca a onorat amenda. Terenul lui Tanasoiu se afla in extravilanul comunei Rediu si autorizatia trebuia eliberata chiar de institutia pe care o conduce. De alta parere a fost inspectorul sef, Emanoil Dan Stanel, care a declarat ca amenda nu a fost platita nici de Tanasoiu si nici de societatea de constructii. Probabil, convinsi ca un proces este de lunga durata si ca valoarea banului se schimba, ambii contravenienti au contestat in instanta procesul verbal. In cazul in care Tanasoiu va pierde procesul, va plati 20 milioane de lei. Inspectorul sef al ICLPUAT s-a declarat convins ca Tanasoiu va pierde procesul, mai mult ca sigur.
In alta ordine de idei, surse din CJ au spus ca Vladimir Tanasoiu a abandonat constructia de la Breazu in favoarea altei constructii, dar pe un teren de la Bucium.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013715 (s)