News Flash:

CJ falimenteaza constient societatea LDP

22 Decembrie 1999
909 Vizualizari | 0 Comentarii
•Consiliul Judetean, actionar unic al firmei, a incurajat incompetenta •Pierderile s-au cifrat la circa un miliard de lei din cauza proastei administrari •Conducerea societatii a fost preocupata mai mult de plecari in strainatate decat de redresarea economica a unitatii

Potrivit Legii 133/1999, privind stimularea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), "societatile comerciale, cu capital majoritar de stat, sunt obligate sa stabileasca si sa intocmeasca listele cu activele disponibile, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii (iulie 1999)". Listele cu activele disponibile, care in intelesul legii nu sunt utilizate, sunt transmise birourilor de asistenta pentru constituirea si dezvoltarea societatilor comerciale, organizate in cadrul camerelor de comert si industrie judetene. Aceste liste au un caracter public. FPS, ministerele sau autoritatile publice locale vor mandata reprezentantii in adunarile generale si in consiliile de administratie ale societatilor comerciale, companiilor nationale, la care statul este actionar majoritar, sa hotarasca vanzarea activelor.
Aceste prevederi legale au fost ignorate de cei care conduc Societatea de Lucrari Drumuri si Poduri (LDP), la care actionar unic este Consiliul Judetean. Dupa aproape jumatate de an de la aparitia Legii 133/1999 , directorul general al SC LDP, Mihai Teodorescu, a "reusit" sa inainteze CJ o adresa, datata 8 decembrie 1999, prin care solicita vanzarea mijloacelor fixe, respectiv 25 de vagoane CF. Reprezentantii CJ ( Nicolae Radu, Cezar Spulber si Neculai Verdes), in calitate de membri AGA la societatea LDP, vor trebui sa aiba votul plenului Consiliului Judetean Iasi, care se va intruni joi, 23 decembrie, pentru diminuarea prin acest mod a capitalului social al societatii.

Timp de doi ani, LDP a lucrat in pierdere

Conform analizei financiare, intocmite de conducerea societatii LDP, s-a constatat ca pentru intretinerea vagoanelor CF, in numar de 25, s-au inregistrat cheltuieli, care nu au fost amortizate, in anii 1998-1999. Valoarea de inventar a vagoanelor achizitionate in 1987 este de 579 milioane de lei; valoarea cumulata a amortizarii la data de 31 octombrie 1999 este de 150 milioane de lei; pentru reparatiile vagoanelor s-au cheltuit, anul trecut, 675 milioane de lei; taxa vagoanelor a costat societatea 126 milioane de lei; pentru revizia tehnica a vagoanelor s-au cheltuit, in 1998, 131 milioane de lei, iar anul acesta 136 milioane de lei. Intrucat vagoanele CF nu au fost folosite, societatea LDP a inregistrat pierderi de 750 milioane de lei. Pentru anul in curs, cheltuielile de mentinere in circulatie a navetelor s-au cifrat la 805 milioane de lei.

Teodorescu s-a plimbat in strainatate pe banii societatii

Chiar daca nu rateaza niciodata ocazia de a se plange de greutatile financiare cu care se confrunta, directorul general al LDP, Mihai Teodorescu, gaseste resurse financiare, din buzunarul societatii, pentru propria persoana. In luna mai 1999, Teodorescu s-a aflat in delegatia CJ care a efectuat o vizita de doua saptamani in China. Din delegatie au mai facut parte Vladimir Tanasoiu, consilierii Ion Chiorascu, Gheorghe Cojoc, Ionel Adrian, Mirela Dobresanciuc si Romeo Olteanu. Cheltuielile de transport au fost suportate, in cazul directorului Teodorescu, de societate si au fost estimate la peste 500 de dolari. Tot in luna mai, dar anul trecut, Mihai Teodorescu, insotit de fostul director al Directiei de Administrare a Drumurilor Judetene (DADJ) - Silvian Ciuta - si de consilierul Florin Cercel, a intreprins o "documentare" de doua saptamani in Italia. Dupa aceasta excursie, a fost construit, experimental si pe banii publici, drumul de la Valea Adanca, cheltuindu-se astfel aproximativ 600 milioane de lei.
In prezent, directorul societatii LDP a ajuns la concluzia ca trebuie sa se ocupe si de activitatea economica a societatii. In schimb, a uitat sa comunice Camerei de Comert si Industrie Iasi lista cu activele disponibile, conform legii.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013318 (s)