National

Cladirile cu risc seismic NU vor putea fi inchiriate. Proprietarii, obligati sa faca expertiza

Publicat: 10 oct. 2013
1
Proprietarii de cladiri ar putea fi obligati sa faca expertize tehnice pentru a vedea daca imobilele pe care le detin prezinta risc seismic. Pe baza expertizei se va elibera un certificat seismic, acesta fiind anexat cartii tehnice a cladirii, documentul fiind necesar la vanzarea sau inchirierea imobilului. De asemenea, pentru a-i obliga pe proprietari sa isi consolideze cladirile care prezinta risc seismic si pericol public, proprietarii vor putea doar sa locuiasca in acele cladiri, insa nu le vor putea inchiria si nu vor putea desfasura activitati comerciale sau publice. Acum, la parterul mai multor cladiri cu risc seismic ridicat sunt restaurante, cafenele sau sali de spectacol.
Principalele motive invocate de proprietarii care nu isi dau acordul pentru consolidarea imobilelor:
considera ca dupa finalizarea lucrarilor de consolidare li se „taie” din spatiul locativ;
locuiesc in strainatate sau in alta locatii, iar apartamentele din imobilele cu bulina sunt inchiriate si nu le pasa ce se intampla acolo;
spun ca „stiu ei de la parinti, bunici, vecini ca blocul este rezistent si nu are nevoie de consolidare”;
batranii nu sunt de acord cu ipoteca imobiliara fiindca cred ca raman fara casa sau nu o mai pot vinde;
apar costuri susplimentare din cauza unor vicii ascunse, iar proprietarii nu sunt de acord cu pretul;
Sanctiunile pentru proprietarii care nu isi consolideza cladirea sunt, in prezent, aproape inexistente. Astfel, amenda se acorda o singura data si are valoarea de 7.000 de lei. Daca proprietarii de cladiri indeparteaza bulina rosie de pe bloc nu risca nici o sanctiune. De asemenea, apartamentele din aceste cladiri nu se pot inchiria, insa proprietarii inchiriaza la negru. In cazul spatiilor comerciale care functioneaza la parterul acestor cladiri, primariile de sector dau autorizatiile de functionare, potrivit hotnews.ro.
Adauga un comentariu