Eveniment-Social

Cladirile din Iasi unde s-au petrecut fenomene incredibile. Legea a fost calcata in picioare GALERIE FOTO

Publicat: 28 apr. 2014

@ Cu toate ca sunt cladiri de o valoare istorica inestimabila, acestea au ajuns o simpla ruina @ Totul din cauza legislatiei proaste si a faptului ca proprietarii si-au batut joc de ele @ Inclusiv instantele judecatoresti au dat hotarari in care se arata ca totul s-a petrecut cu incalcarea flagranta a legii

Rand pe rand, o serie de cladiri simbol pentru istoria judetului Iasi au fost distruse cu buna stiinta! Grav este ca cea mai mare parte din vina o au persoanele care au devenit proprietare ale acestora. Un prim exemplu este cel al Palatului Cantacuzino-Pascanu, ridicat in jurul anului 1650, in orasul Pascani, revendicat si câstigat in instanta de urmasii proprietarilor.

„La acest moment, imobilul a fost cumparat de Primaria Pascani. Cu toate acestea, fostii proprietari au facut distrugeri care nu mai pot fi reparate. Aceasta stare de fapt s-a petrecut din cauza legislatiei proaste din Romania, cea care permite orice unui proprietar, chiar daca vorbim de cladiri intrate in lista de patrimoniu national„, dezvaluie reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura.

Reamintim ca Palatul CantacuzinoPascanu a fost construit in jurul anilor 1640 – 1650. Acesta a fost ars de polonii regelui Ian Sobieski, la 1686, împreuna cu alte case boieresti din aceeasi zona. „Ele au fost refacute în parte, pe vechile fundatii, în secolul al XVIII-lea. La 1780, casa din Pascani apartinea vistierului Iordache Bals. La 1809, prin testament, acesta a destinat Pascanii fiului sau Iancu. În împrejurarile tulburi care au marcat anii 1806-1812, Iancu Bals a plecat în Rusia. Pascanii au trecut un moment în stapânirea fratilor Dimitrachi si Panaiotachi Moruzi, fiii lui Constantin Moruzi, fost domn al Moldovei la 1777-1782. La 1904, casa a fost reparata de Maria Moruzi, nora lui Cuza Voda, mama istoricului Gheorghe Bratianu„, se arata in descrierea oficiala a monumentului.

Dincolo de toate acestea, o decizie a Tribunalului Iasi, Sectia II Civila, vizeaza modul in care a fost distrusa o alta importanta cladire de patrimoniu. Este vorba de o cladire situata pe strada Closca nr. 19A din municipiul Iasi. Aici, proprietarilor le-a fost respinsa cererea ce viza declasarea acestui imobil de pe lista oficiala ce cuprinde monumentele de patrimoniu. Astfel, fiind vorba de o casa unde a locuit scriitoarea Magda Isanos, ei sunt obligati sa refaca intreaga constructie atata timp cat au demolat-o. In aceeasi situatie se afla si Conacul de la Poieni Schitu Duca. Aici, cu toate ca cei trei frati din Familia Regala de Habsburg, nepotii Regelui Ferdinand I, au fost cercetati penal dupa ce au lasat în paragina conacul, autoritatile romane au decis neinceperea urmaririi penale. In consecinta, oficialii Directiei de Cultura a judetului Iasi au precizat ca vor ataca in instanta aceasta decizie. „In acest caz va pot spune urmatoarele: in anul 2009, proprietarii au solicitat sa intre in posesia mostenirii lor, respectiv a Conacului de la Poieni. Atunci, prin reprezentantii casei de avocatura pe care au angajat-o, ei se obligau sa asigure buna administrare a monumentului respectiv a pazei, a ingrijirii si restaurarii acestuia. Ori, avand in vedere ca nu au respectat nimic din ceea ce au semnat si, dimpotriva, acolo s-au facut distrugeri numeroase, Directia de Cultura le-a intentat proces anul trecut, in primavara. Faptul ca, acum, se pare ca autoritatile au dat un verdict de neincepere a urmaririi penale, pe aceasta speta, reprezinta un precedent periculos care le-ar permite si altora sa distruga monumente istorice, valoroase si simbolice din judet”, a precizat Virgil Babii, directorul Directiei de Cultura.

Citeste si: SCANDALOS! Important monument de patrimoniu din Iasi, la un pas de distrugere – GALERIE FOTO

Citeste si: EXCLUSIV. Monument simbol din Iasi, vandalizat la concertul Bergenbier de la Palatul Culturii – UPDATE FOTO,VIDEO

Citeste si: Iata ce vor pati doi indivizi care au distrus un monument din centrul Iasului

Adauga un comentariu