Eveniment-Social

Cladirile vechi ameninta siguranta iesenilor! Iata care sunt ruinele din municipiu – FOTO

Publicat: 04 dec. 2012

@ Mai multe cladiri din Iasi, construite in secolul al XIX-lea, au fost abandonate @ Unele dintre ele au devenit, de-a lungul timpului, monumente istorice, in altele s-au desfasurat diverse activitati din domeniul medical @ Lasate in paragina de cateva decenii, cele mai multe risca sa se prabuseasca @ Printre cele mai vechi imobile din municipiu se numara Casa Burchi, corpul vechi al Colegiului Negruzzi, Casa Moruzi, cunoscuta si sub denumirea de Casa Calaului, fosta Fabrica de Tigarete, Casa Racovita si Muzeul de Istorie Nationala @ Actualii proprietari ai Casei Moruzi, SC Fortus SA, sustin ca restaurarea imobilului nu reprezinta unul din proiectele de viitor ale societatii, din cauza situatiei economice in care se afla aceasta

Iasul este unul dintre orasele din tara unde foarte multe cladiri vechi, dintre care unele sunt monumente istorice, au ajuns intr-o stare avansata de degradare. Acestea nu au mai fost reparate din cauza lipsei banilor. Centrul vechi al Iasului s-a transformat de-a lungul timpului intr-o adunatura de darapanaturi, care in fiecare zi reprezinta o amenintare pentru ieseni. Multe dintre acestea au fost construite la jumatatea secolului al XIX-lea, fiind denumite dupa personalitatile istorice care au locuit in acele imobile, sau apartin Universitatii Alexandru Ioan Cuza. Desi cei care au revendicat aceste cladiri au devenit proprietari, majoritatea dintre acestia s-au intors in acele locuri pentru ca sub ruine se afla o avere de zeci de mii de dolari, fiind vorba, bineinteles, de terenuri. Exploatate si apoi uitate, cladirile s-au transformat intr-o sursa de venit, iar gravitatea situatiei poate fi usor observata si in prezent. Majoritatea risca sa se prabuseasca. Printre cele mai vechi imobile din municipiu, se numara Casa Burchi, situata in spatele Universitatii Petre Andrei, pe strada Zmeu nr. 3, corpul vechi al Colegiului Negruzzi, pozitionat la intersectia dintre strada Toma Cozma si strada Pojarniciei, Casa Moruzi, cunoscuta si sub denumirea de Casa Calaului, din Bucium, Casa Racovita, situata pe strada Pacurari nr. 17, dar si fosta Fabrica de Tigarete sau Muzeul de Istorie Naturala, situat pe strada Independentei nr. 16, toate intr-o stare avansata de degradare.

Ce au reprezentat aceste cladiri?

Una dintre cladirile importante ale centrului istoric din Iasi este Casa Racovita, care a apartinut familiei lui Emil Racovita, mai exact lui Gheorghe Racovita, scriitor junimist, tatal savantului. Imobilul a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In urma cu doua decenii, proprietarii cladirii au devenit Comunitatea Evreiasca din Iasi. In prezent, in acea cladire locuiesc doua familii cu chirie, una dintre ele fiind acolo de 18 ani. Zilnic, iesenii care trec pe langa cladire pot sa observe starea deplorabila in care se afla monumentul. O alta cladire care are o incarcatura istorica importanta este Casa Burchi, situata pe strada Zmeu nr. 3. Aceasta a fost construita in anul 1800, pe vremea lui Grigore Ghica Voda, si a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului, fiind si sediul cooperativei Miorita. Dupa revolutie, a fost data spre inchiriere. Unul dintre vecinii din acea zona, care locuieste peste drum de cladire, sustine ca din 1952, de cand locuieste acolo, a vazut doar o nepasare a autoritatilor. „Apartine Primariei, din cate stiu. Dupa revolutie, a fost inchiriata fiecare camera si acum am inteles ca vor sa o transforme in Muzeul Primariei. Noi mai parcam aici masina, si vecinii faceau la fel, dar ne-au scos de acolo”, a spus Ioan Velescu, unul dintre vecini.
Corpul Vechi al Colegiului Negruzzi nu a mai fost reconditionat de aproape trei decenii, fapt care se vede si in prezent. In aceasta cladire au invatat mii de elevi pana in anul 1998. Langa imobil a fost construita o scoala cu clasele I-IV, iar cladirea, desi aflata in paragina, mai pastreaza o parte din frumusetea arhitecturii. Casa Moruzi sau Casa Calaului, cum a fost numita dupa legenda ultimului calau al Moldovei, face parte dintre monumentele istorice importante ale Iasului, si se afla intr-un avansat grad de degradare. Pana in anul 1989, in imobil a functionat o sectie exterioara a Spitalului de Recuperare, iar dupa Revolutie a trecut in administrarea SC Fortus SA. Fostul depozit de tutun de la Fabrica de Tigarete este de asemenea intr-o stare de degradare avansata. De-a lungul timpului, societatea, care era unul din stalpii economici ai Iasului, a fost lasata de izbeliste, in prezent ramanand doar ruinele. Un alt imobil care a poate fi considerat o cladire simbol a Iasului, dar care a fost lasata de izbeliste, este Muzeul de Istorie Naturala. Ultimul control efectuat de catre inspectorii de la Directia Regionala in Constructii Nord-Est arata faptul ca la primul cutremur puternic, riscul prabusirii este ridicat, crapaturile putand fi observate cu ochiul liber chiar din strada.

Ce se va intampla cu aceste cladiri?

Actualii proprietari ai acestor imobile sustin ca nu au suficiente fonduri pentru a reconditiona monumentele istorice. Reprezentantii Fortus au precizat ca proprietatea din Bucium nu este unul din obiectivele principale pentru viitor. „Aceasta casa a fost predata in al 1985 de catre Consiliul Judetean la fostul CUG din Iasi pentru ca era intr-o stare avansata de uzura. Dupa  1989, noi am obtinut titlul de proprietar pe teren. Nu avem nici capital de finantare, nici siguranta proprie, de aceea nu ne este de prisos, iar Fortus nu are nevoie de un asemenea activ in momentul de fata. Cei care o vor avea vor stabili ce vor face cu ea, poate o transforma in obiectiv turistic”, au declarat reprezentantii Fortus. In ceea ce priveste fostul depozit de tutun de la Fabrica de Tigarete, imobilul va fi transformat in primul Muzeu de Arheologie Industriala din Romania, fondat la Iasi in cadrul unui proiect al Complexului Muzeal National Moldova (CMNM). Cladirea de pe strada Zmeu va fi transformata in Muzeul Municipal Iasi. „Avem deja un proiect aprobat aflat pe lista de rezerva, fiind asteptata doar alocarea fondurilor. Proiectul valoreaza 19,5 milioane de lei, fiind un proiect european”, a declarat Sebastian Buraga, purtator de cuvant al Primariei Iasi.

Comentarii
  • Si boritii , tiganii , aurolacii care stau in ele de ce nu le renoveaza?
    Asteapta moka de la stat?.Un om mai pricajit nu ar avea norocul sa stea in ele dar balaurii indigeni pot nuuuu.Fu-tu-i in gura de sobolani, paduchiosi, rapanosi si boriti.Toate casele nationalizate in orasul Iasi si nu numai sint invadate abuziv de acesti cocardei.Oare mirlanoiul asta de dorohoit nu poate face nimic ca sa-i scoata afara ca pe niste sobolani pe acesti borkoi de balauri?

  • Locuiesc langa fosta bere de 7 ani de cand m-am mutat in iasi si pot spune ca am fost martor atat eu cat si politia care a fost indiferenta la distrugerea si furtul a tot ceea ce cuprinde aceasta locatie… nu pot condamna numai tiganii din zona ce intradevar au furat si distrus.. pe langa acestea si patronul unei firme de inghetate aflate exact langa are curtea plina de caramida furata.

Adauga un comentariu