News Flash:

Clasele intai, ocupate cu un an inainte de inceperea scolii

1 Februarie 2008
3298 Vizualizari | 1 Comentarii
Ilie Gheorghe directorul Colegiului National Costache Negruzzi
• Majoritatea scolilor au ocupat deja locurile alocate pentru clasa intai, unele chiar de anul trecut, asta desi Ministerul Educatiei a trimis o notificare catre inspectoratele scolare pentru a informa parintii in legatura cu necesitatea inscrierii copiilor in clasa intai pana la data de 1 mai • "Noi suntem foarte solicitati in fiecare an si cred ca vom stabili anumite criterii pentru inscriere. Anul trecut am avut o comisie la care au participat directorii si invatatorii, iar elevii impreuna cu parintii au participat la un interviu", a declarat Ilie Gheorghe, directorul Colegiului National Costache Negruzzi

Desi Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a trimis o notificare catre inspectoratele scolare pentru a informa parintii in legatura cu necesitatea inscrierii copiilor in clasa intai pana la data de 1 mai, multe scoli au ocupat locurile inca de anul trecut. Intentia MECT este aceea de a prefigura cu o mai mare claritate numarul de elevi care vor incepe scoala in luna septembrie, pentru a fi identificat necesarul real de posturi disponibile pentru miscarea personalului didactic. Parintii insa au inceput goana inscrierilor de anul trecut sau chiar cu doi ani in urma. Pentru cele 75 de locuri de la Colegiul National Costache Negruzzi au fost inregistrate deja peste 100 de cereri. Copiii, pentru a putea fi acceptati aici, vor trebui sa treaca de un interviu destul de riguros. "Inscrierile au inceput de la 1 ianuarie. Cererile se strang de catre fiecare invatator in parte si apoi se aduc la secretariat, intrucat parintii stiu deja la ce invatator vor sa-si dea copiii. Noi suntem foarte solicitati in fiecare an si cred ca vom stabili anumite criterii pentru inscriere. Anul trecut am avut o comisie la care au participat directorii si invatatorii, iar elevii impreuna cu parintii au participat la un interviu. I-am pus sa recite poezii, sa numere, sa le testam in general mai multe aptitudini. Si anul acesta cred ca vom pastra aceeasi modalitate de testare", a declarat Ilie Gheorghe, directorul Colegiului National Costache Negruzzi. Unele inscrieri au fost facute de catre parinti chiar si cu doi ani in urma si acestia vin si poarta periodic discutii cu institutorii. "Locurile sunt deja completate, deoarece sunt mai multe solicitari decat numarul de locuri. Au fost persoane care au venit si cu doi ani in urma, fapt ce dovedeste ca sunt interesate de educatia copiilor si cauta o scoala potrivita. Pentru trierea copiilor se va face o evaluare a nivelului de maturitate scolara a acestora, iar cei care nu vor fi acceptati vor fi reorientati si vor pleca de aici cu o recomandare. Acestia pot pleca de exemplu catre Liceul de Arta Octav Bancila, daca au aptitudini muzicale sau inclinatii catre desen. Trebuie aleasa o scoala cat mai buna pentru fiecare copil si de aceea noi am tinut sa avem o colaborare cat mai stransa cu familia. De aceea am tinut sa-i cunoastem dinainte atat pe copii, cat si pe parinti", a precizat Valeria Aparaschivei, coordonator pentru invatamantul primar in cadrul Colegiului National Costache Negruzzi.

Locuri ocupate de anul trecut


Reprezentantii MECT au informat inspectoratele scolare despre necesitatea ca acestea sa transmita scolilor precizarea de obligativitate a inscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc in apropierea scolii si ulterior, in limita locurilor disponibile, a celorlalti solicitanti. De asemenea, pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere in clasa intai, fiecare unitate scolara trebuie sa afiseze numarul de clase disponibil, in conformitate cu planul de scolarizare, iar saptamanal, situatia inscrierilor. Cu toate acestea, la Scoala Mihail Kogalniceanu, care apartine de Liceul Teoretic Mihai Eminescu, inscrierile au fost facute inca de anul trecut. Pentru cele 50 de locuri la cele doua clase, pana acum au fost inscrisi 53 de copii, unii chiar din alte circumscriptii. "Noi am depasit deja numarul de copii inscrisi. Parintii au inceput sa vina de mai bine de un an la scoala ca sa-i inscrie. Noi acum nu mai primim decat copii din zona, deoarece numarul maxim pe clasa este de 25. Totusi, noi ii avertizam pe parinti ca daca vor fi mai multi copii, au prioritate cei de aici din cartier. Daca vom avea un numar mai mare de 25 de elevi intr-o clasa vom cere aprobarea inspectoratului scolar pentru a putea sa-i inscriem pe toti", a spus Lenuta Sarbu, coordonatorul Scolii Mihail Kogalniceanu. O alta precizare a Ministerului Educatiei este aceea ca la cererea scrisa a parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali, inscrierea in clasa intai a copiilor care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar poate fi amanata cu un an. De asemenea, data de 1 mai nu are caracter de termen limita, inscrierile fiind in continuare posibile, conform legislatiei in vigoare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Doci  | #29020
Care sunt criteriile de a fi din cartier, pentru ca eu locuiesc in Alexandru la D1, vad liceul M. Costin pe geam, blocul e la mai putin de 100 m de liceu si nu aparin de acest liceu ?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3508 (s) | 22 queries | Mysql time :0.212844 (s)