National

Claudiu Năsui, despre posibilitatea introducerii unui pașaport de vaccinare: „Depinde foarte mult și de țări”

Publicat: 24 feb. 2021
Claudiu Năcui, ministrul Economiei, vorbește
Claudiu Năsui, ministrul Economiei

Joi, 24 februarie, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat că decizia introducerii unui pașaport de vaccinare aparține fiecărui stat în parte. Mai mult, acesta a subliniat că unele țări vor solicita un test negativ, altele un certificat de vaccinare sau un test de anticorpi.

„Depun dilegențe pe tema aceasta pentru că îmi doresc ca românii să poată circula și turiști din alte țări să poată veni, în măsura în care este epidemiologic în siguranță. Nu am obișnuința să comunic doar intenții – când am făcut-o, voi comunica.

Vă pot spune că și cei din Grecia au aceleași dorințe ca și noi, că vom avea discuții mult mai tehnice, tocmai pentru a putea accelera această deschidere și pentru turiștii români și pentru industria turistică din România.

Întrebat despre introducerea unui pașaport de vaccinare, Claudiu Năsui a răspuns:

„Depinde foarte mult și de țări. De exemplu, și Grecia și Israelul au spus că ele vor să ceară fie un test negativ, fie vaccinul, fie un test de anticorpi. (…) Am mai avut discuții și cu alte state, dar vreau să comunic doar când avem rezultate”.

Ministrul Economiei, despre pensiile speciale

Ministrul Economiei a vorbit, la începutul lunii februarie, despre pensiile speciale. Acesta a precizat faptul că eliminarea pensiilor rămâne prioritară pentru actualul guvern. Într-o postarea pe o rețea de socializare, Claudiu Năsui afirma că toate cheltuielile cu pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%, un procent semnificativ.

În perioada 2016-2020, toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%, iar în acest moment unele pensii ajung și până la valoarea de 16.000 de euro pe lună.

„În perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună. Nu am nicio problemă cu pensiile mari.

Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Dar aici nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă.

Adică din banii noștri de taxe și impozite. Singură poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a scris Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui: „Și deloc întâmplător tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare”

Odată cu eliminarea pensiilor speciale, trebuie redusă impozitarea în cazul salariilor mici, mai spune ministrul Economiei. Și deloc întâmplător tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare. Adică cei care, deși au loc de muncă și muncesc, tot în sărăcie se regăsesc. Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani și pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii și să scoatem milioane de români din sărăcie”, a mai adăugat Claudiu Năsui.

Adauga un comentariu