Actualitate

Clientii au fost pacaliti in ultimul hal. Dupa aflarea adevarului, toti s-au ascuns

Publicat: 07 ian. 2015
1

@ Nimeni nu si-a imaginat ca se va ajunge in aceasta situatie @ Iesenii habar nu aveau ce cumpara, desi etichetele aratau altceva @ Adevarul a iesit la iveala imediat dupa ce s-au impus niste reguli drastice de vanzare @ Toti care se afla in aceasta situatie trebuie sa schimbe etichetele

Iasul este printre putinele judete care se afla in aceasta situatie. Daca in Brasov sau in alte judete din Transilvania producatorii traditionali au reusit sa obtina noul atestat si vand sute de produse la targurile de profil sau in magazinele proprii, in Iasi, niciun producator nu a avut succes si a renuntat la aceasta idee de a vinde produsele cu denumirea „traditional”. Motivele invocate ar fi faptul ca birocratia este prea drastica, iar acestia nu au putut aduce toate documentele pentru a demonstra ca ceea ce fac este traditional.

Niciun producator traditional in Iasi

Schimbarile in acest domeniu au aparut la sfârsitul anului 2013, cand a fost adoptat si publicat în Monitorul Oficial ordinul privind produsele traditionale. Acesta includea si un formular prin care producatorii puteau solicita includerea în Registrul National al Produselor Traditionale, urmând apoi sa primeasca un atestat pentru produsele recunoscute si încadrându-se în cerintele ordinului. Prin urmare, toti producatorii care detineau astfel de atestate de produse traditionale, au intrat într-un proces de reevaluare si erau nevoiti sa aduca documentele necesare pentru a putea vinde in continuare aceste produse. Insa doar cativa ieseni, care sustineau ca sunt producatori traditionali, s-au interesat de aceste aspecte, insa nu au adus actele necesare.

Drept dovada, doar doi dintre cei 23 de producatori s-au interesat la sediul Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi ce presupune aceasta schimbare, insa nu au solicitat atestatul care confirma faptul ca produc totul traditional, ca pe vremea bunicii. Din cei 23 de producatori din judet care vindeau aceste produse, de la lactate, precum Transgigel din Sipote, la produse de panificatie, cum era brutaria Belvedere, sau produse din carne, nimeni nu a obtinut atestatul.

„Au venit si s-au interesat de obtinerea atestatului, insa nimeni nu a depus documentatia completa si nu a mai primit noul atestat. Nu mai avem niciun producator traditional in judet. Noi i-am verificat pe cei care vindeau sub aceasta denumire dupa ce s-au schimbat regulile si trebuiau sa primeasca un nou atestat si le-am interzis sa mai foloseasca cuvantul «traditional» daca nu au acest document”, a spus Jalba Magneriu, sef serviciu in cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului Iasi.

Cum trebuie sa fie produsele traditionale?

Conform conditiilor incluse pe noua legislatie, pentru atestarea unui produs traditional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie sa aiba în compozitie aditivi alimentari, materia prima trebuie sa fie locala. Procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, iar reteta trebuie sa fie transmisa de generatii. Unii dintre cei care vindeau produse sub aceasta denumire sustin ca obtinerea acestui atestat presupune cheltuieli prea mari. „Aproape obliga lumea sa cheltuie o groaza de parale. Daca ai atestatul si nu vinzi produse de calitate, e egal cu zero. Eu mi-am scos pe firma ca vand «produse naturale de casa». Se cerea sa dovedesc ca o ruda de acum nu stiu cati ani se ocupa de carne si o facea traditional ca sa pot face si eu carnea dupa o reteta traditionala. De unde sa o scot eu pe aceasta ruda? Tot ce fac eu este natural si se poate demonstra. Clientii mei sunt multumiti de produse si pe mine nu ma ajuta prea mult acest atestat”, a spus Augustin, producator din Raducaneni.





Comentarii
Adauga un comentariu