Actualitate

Clipe incredibile traite de un strain la Iasi! Ceea ce a facut te va impresiona intr-un mod ciudat – FOTO

Publicat: 03 sept. 2014

@ Putini ieseni ar crede ca orasul ar putea fi un punct de atractie pentru straini faimosi din intreaga Europa @ Unul dintre acestia a starnit, recent, un interes deosebit in Italia @ Mari personalitati l-au cunoscut si au ramas marcate de ceea ce a putut sa faca acesta @ In plus, faptele sale au revolutionat un segment important al culturii romane

O noua poveste extrem de interesanta si incarcata de un parfum aparte este scoasa in prim-plan de istoricul Sorin Iftimi din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi. Astfel, acesta prezinta, intr-o maniera extrem de bine documentata, date despre prezenta, intre anii 1837 si 1844, la Iasi a marelui pictor italian Giovanni Schiavoni. De precizat ca acesta a revenit, recent, in memoria publicului italian cu prilejul descoperirii unei lucrari din tinerete intitulate „La Madonna di Ca ‘Foscari”. Este vorba de o pictura murala, gasita abia in 2005 si care se afla la Palatul Giustiniani din Venezia Italia. Tocmai pe acest plan, faptul ca artistul si-a derulat cea mai mare parte din viata si de creatie in capitala Moldovei arata ca vorbim de unul dintre cei mai valorosi pictori ai Europei.

Citeste si: SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO

A venit la invitatia lui Gheorghe Asachi

Chiar daca intentia sa a fost sa ajunga in orasul aflat pe teritoriul Ucrainei de astazi, Odessa, doar dupa trei ani Schiavoni poposeste la Iasi. Astfel, ceea ce avea sa faca in cei peste sapte ani de prezenta aici a lasat urme adanci si creatii de o valoare inegalabila. „Giovanni Schiavoni facea parte dintr-o renumita familie de artisti plastici din Venetia. El era fiul cel mai mare al lui Natale Schiavoni «il pittor de delle grazie», devenit dupa 1840 profesor de pictura la Academia din Venezia. Sub indrumarea acestuia din urma avea sa isi aprofundeze studiile de pictura, tot la Venezia, ieseanul Gh. Siller. Giovanni a fost cel care a exercitat o influenta directa si decisiva asupra artelor plastice din Moldova. El a fost cel mai talentat profesor de pictura de la clasa ce functiona in cadrul Academiei Mihailene. De precizat ca pictorul a lucrat la Odessa timp de trei ani, intre 1834 si 1837, inainte de a veni la Iasi. Aparitia sa la Iasi are la baza, cel mai probabil, o invitatie a lui Gheorghe Asachi. Peste toate, incheiem cu frumoasa caracterizare facuta de Lucia Dracopol – Ispir pictorului: «Un asemenea artist, bine dotat, pregatit intr-un mediu rafinat si stapanit de conceptii personale, este o aparitie aproape providentiala pentru o provincie rasariteana imbibata de bizantinism, de slavonism si de arhaisme proprii. Aceasta cu atat mai mult cu cat el nu s-a multumit sa creeze gustul tinerilor moldoveni pentru arta apuseana, dar a patruns in casele boierilor si prin portretele pe care le-a patruns in suflete si le-a intors spre preocuparile moderne. Actiunea sa de pregatire a mediului favorabil produselor moderne care vor veni mai tarziu in Moldova este astfel mai mare decat arta pe care au creat-o»„, arata Iftimi intr-un articol din publicatia Cercetari Istorice, numerele XXVII si XXIX – din anii 2008, respectiv 2010. 

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Reprezentant al artei Biedermeier

Schiavoni (nascut la 1804 in orasul italian Trieste si mort la 1848) venit la Iasi ca profesor la clasa de „zugravire” a fostei Academii Mihailene, exercitând o puternica influenta asupra formarii tinerilor pictori. Portretist de valoare, a fost preocupat de redarea caracterelor fizice si psihice ale personajului, deschizand drumul spre dezvoltarea portretului psihologic. El este autorul portretelor familiei boieresti Burada sau chiar al portretului lui Gheorghe Asachi, lucrari în care se manifesta din plin curentul romantic. De reamintit ca, in plina epoca regulamentara, corespunzatoare afirmarii stilisticii Biedermeier în Tarile Romane, la Iasi activeaza alaturi de Schiavoni si Niccolò Livaditti. Arta Biedermeier a fost caracterizata în trecut ca fiind simpla, comoda, lipsita de pasiune, un amestec de obiectivitate si idilism. Istoricii contemporani încearca insa sa o prezinte într-o noua lumina, apreciind interesul acesteia pentru intimism si scenele de familie, pentru modul în care a coexistat alaturi de curente precum neoclasicismul sau romantismul. Ca un fapt inedit, lucrari ale lui Schiavoni se regasesc si in colectia Muzeului de Arta din cadrul CMNM.

Citeste si: Nu ai crede asa ceva! Iasul este impanzit de comori – FOTO

Adauga un comentariu