Sanatate

Clotrimazolul, o soluție pentru tratarea micozelor cutanate și a altor afecțiuni provocate de fungi. Cum se folosește corect

Publicat: 16 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Clotrimazolul o soluție pentru tratarea micozelor cutanate și a altor afecțiuni provocate de fungi. Cum se folosește corect
În cazul în care utilizezi orice alte medicamente, nu uita să îi spui medicului sau farmacistului acest aspect, înainte de folosi soluții cu Clotrimazol.

Clotrimazolul reprezintă o soluție pentru tratarea micozelor cutanate și a altor afecțiuni provocate de fungi. Iată când și cum se folosește corect.

Clotrimazolul este o substanță activă, care penetrează straturile afectate ale pielii și atacă fungii. Sub formă de cremă, această substanță este utilizată pentru tratarea micozelor cutanate și mucoase, provocate de dermatofiți, levuri și microorganisme ( de exemplu, Malassezia furfur și infecții apărute la nivelul pielii din cauza Corynebacterium minutissimum).

Infecțiile pot apărea sub diverse forme: infecţii fungice ale piciorului (piciorul atletului), infecţii interdigitale la nivelul mâinilor sau piciorului, infecţii periunghiale (paronichie) care apar în asociere cu infecţiile unghiilor; suprainfecţii cu germeni patogeni sensibili la clotrimazol; infecţii fungice ale pielii şi pliurilor cutanate, candidoze cutanate, pitiriazis versicolor (Tinea versicolor, eritrasmă), dermatită seboreică suprainfectată microbian cu germeni sensibili la clotrimazol; infecţii labiale şi ale ariei genitale determinate de fungi (vulvită candidozică); inflamaţii ale glandului penian şi infecţii ale tegumentului glandului penian determinate de fungi (balanita candidozică).

un tub albă din care iese cremă
Clotrimazolul este o substanță activă, care penetrează starturile afectate ale pielii și atacă fungii.

Clotrimazolul, o soluție pentru aproape orice tip de infecție fungică

În cazul în care utilizezi orice alte medicamente, nu uita să îi spui medicului sau farmacistului acest aspect, înainte de folosi soluții cu Clotrimazol. În plus, substanța activă este mai puțin eficientă dacă se utilizează deodorante sau cosmetice pe suprafața de piele afectată. Excipienții din produsele care conțin clotrimazol, de pildă stearații, pot afecta calitatea produselor din latex (prezervativele), diminuându-le siguranța. Astfel, se recomandă folosirea altor măsuri de contracepție pe durata tratamentului și încă cinci zile de la finalizarea acestuia.

Dacă vorbim despre crema cu Clotrimazol, aceasta se administrează cutanat, de două-trei ori pe zi, în strat subțire (este suficient ½ cm de cremă pentru tratamentul unei zone de dimensiunea unei palme). Masează ușor, până când crema pătrunde în piele.

Pentru infecțiile apărute la nivelul labiilor și ale zonelor adiacente, crema se aplică de la vagin spre anus, de două-trei ori pe zi. Nu în ultimul rând, pentru infecțiile picioarele, este indicată spălarea și uscarea picioarelor, mai ales între degete, înainte de a aplica crema.

În funcție de severitatea infecției și de localizarea acesteia, tratamentul durează între trei și patru săptămâni pentru micoze cutanate, între două și patru săptămâni pentru eritrasma, între una și două săptămâni pentru vulvită și balanită candidozică.

Dacă simptomatologia nu se ameliorează după patru săptămâni de tratament, adresează-te medicului.

În timpul tratamentului, prosoapele, îmbrăcămintea, şosetele care vin în contact cu zonele de piele afectată trebuie schimbate în fiecare zi. Astfel de măsuri contribuie la vindecarea, mai rapidă, a infecției.

picioare cu multe bubițe roșii
Pentru infecțiile picioarele, este indicată spălarea și uscarea picioarelor, mai ales între degete, înainte de aplica crema.

Contraindicații pentru folosirea medicamentului pe bază de Clotrimazol

Înainte de a folosi creme sau alte produse care conțin clotrimazol, informează medicul dacă ești însărcinată, alăptezi sau intenționezi să rămâi gravidă. Din păcate, nu există studii clinice controlate efectuate pe femei însărcinate. În acest fel, este indicată evitarea utilizării clotrimazolului în primul trimestru de sarcină. În trimestrele II şi III de sarcină, clotrimazolul se va utiliza numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă de către medic a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern.

Potrivit prospectului, clotrimazolul poate trece în laptele matern. De aceea, se recomandă întreruperea alăptării în timpul tratamentului cu Clotrimazol.

În orice caz, utilizează medicamente pe bază de clotrimazol exact așa cum este descris în prospect sau așa cum ți-a indicat medicul sau farmacistul.

o femeie în bluză gri și pantaloni roșii
Înainte de a folosi creme sau alte produse care conțin clotrimazol, informează medicul dacă ești însărcinată, alăptezi sau intenționezi să rămâi gravidă.
Adauga un comentariu