Hardware

Clover Trail+, solutia dual-core Intel pentru telefoane si tablete Android

Publicat: 27 feb. 2013

In cadrul editiei anterioare a expozitiei Mobile World Congress, Intel a lansat prima sa solutie integrata x86 pentru platformele mobile, Medfield. Anul acesta, compania a anuntat noua familie de chipuri Clover Trail+,  o versiune imbunatatita a gamei Clover Trail, dar care este destinata terminalelor mobile si tabletelor Android.

Lansat in septembrie 2012, Clover Trail este un produs destinat exclusiv tabletelor Windows 8 , insa noua versiune aduce atat o actualizare a nucleului grafic, cat si compatibilitatea OpenGL ES necesara pentru rularea sistemului de operare Android. Fata de Medfield, prima platforma integrata pentru telefoane mobile de la Intel, Clover Trail+ reprezinta un salt semnificativ, aducand un al doilea nucleu de procesare, pastrand suportul HyperThreading, preluand toate imbunatatirile interne implementate in Clover Trail, cum ar fi de pilda controller-ul de memorie, si imbunatatind semnificativ performanta grafica.

Noua familie Clover Trail+ este compusa din trei chipuri, Z2520, Z2560 si Z2580, singurele diferente dintre acestea fiind frecventele maxime de tact ale procesorului si nucleului grafic. Pastrand acelasi nucleu Saltwell, acestea vor rula la frecvente de 1,2, 1,6 si 2 GHz, iar noul nucleu grafic PowerVR SGX 544 MP2, o versiune net superioara modelului SGX 540 folosit pentru Medfield, va fi tactat la 300, 400 si, respectiv, 533 MHz.


 
Conform Intel, performanta procesarii unui singur nucleu ar trebui sa fie aceeasi, cu un mic spor de viteza adus de suportul pentru memoriile LPDDR2-1066 (fata de LPDDR2-800 la Medfield), insa saltul de la un chip grafic single-core SGX 540 la unul dual-core SGX544 ar trebui sa aduca chipurile din familia Clover Trail+ la nivelul de performanta al rivalilor precum Apple A5X sau Qualcomm APQ8064. Odata cu aceasta modificare a nucleului grafic, si rezolutia maxima a chipului a crescut de la anteriorul 1024 x 768 pixeli la 1920 x 1200 pixeli.

Chipurile din familia Clover Trail+ vor fi fabricate tot intr-un proces pe 32 de nanometri, Intel afirmand ca vom remarca imbunatatiri ale consumului energetic datorita echilibrarii eficiente a incarcarii intre nuclee, care va permite rularea la frecvente mai mici in aceleasi scenarii de utilizare. Odata cu aceste chipuri, Intel a actualizat si modemul radio partener XMM 6360, acesta aducand suport HSPA+ si HSUPA penta-band, o versiune LTE a acestuia fiind promisa pentru sfarsitul acestui an.

Clover Trail+ este al doilea produs Intel anuntat in acest an, compania lansand in luna ianuarie solutia Lexington, o versiune sub-tactata mai ieftina a batranului Medfield care poate fi gasita deja pe recent anuntata tableta ASUS Fonepad.loading...

Adauga un comentariu