Actualitate

Cluj-Napoca se apropie de 50% din populaţie vaccinată, anunță ministrul Sănătății

Publicat: 14 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cluj-Napoca se apropie de 50 din populaţie vaccinată anunță ministrul Sănătății
Aproape 50% dintre românii care locuiesc în Cluj-Napoca sunt vaccinați împotriva Covid-19, a anunțat vineri Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

Aproape 50% dintre românii care locuiesc în Cluj-Napoca sunt vaccinați împotriva Covid-19, a anunțat vineri Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Aflată într-o vizită de lucru cu prilejul deschiderii maratonului de vaccinare de la Sala Polivalentă din municipiu, Mihăilă a precizat că speră ca în Cluj-Napoca „să depășim cât mai curând pragul de jumătate din populație imunizată”.

Potrivit Ministrului, Cluj-Napoca a depăşit nivelul de 40% din populaţie vaccinată împotriva COVID-19.

„Am discutat cu domnul primar Emil Boc despre accelerarea campaniei de vaccinare şi despre rezultatele deosebite pe care le-a obţinut în Cluj-Napoca, unde au atins peste 40% din populaţie vaccinată. (…) Sper ca în Cluj-Napoca să depăşim, cât mai curând, 50% din persoane vaccinate, şi vă îndemn pe toţi să veniţi la vaccinare”, a declarat Ioana Mihăilă, care a participat la deschiderea maratonului de vaccinare de la Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.

Eforturile de a stopa pandemie de coronavirus s-au văzut și în ceea ce privește rata de infectare, care a scăzut în Cluj-Napoca de la 8/1.000, la mai puţin de 1,5/1.000, a precizat și primarul orașului, Emil Boc.

„Am coborât la 1,41/1.000 de la 8/1.000, fără carantină, datorită acestui ecosistem în care toată lumea a făcut ceea ce trebuie. Doamna ministru ne-a dat vestea bună că suntem între 40 şi 50% persoane vaccinate”, a precizat Emil Boc.

Vineri, Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a participat la deschiderea maratonului de vaccinare de la Cluj-Napoca, care se va desfășura pe parcursul a aproape patru zile, de vineri de la ora 16.00, până luni, la ora 8.00. Imunizarea se face cu serul Pfizer-BioNTech. Maratonul de vaccinare este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

La maratonul vaccinării anti-COVID-19, care se desfăşoară la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca, participă aproape 600 de voluntari – medici, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi ai UMF „Iuliu Haţieganu”.

Cluj-Napoca, în scenariul verde

Cluj-Napoca intră de miercuri în scenariul verde, iar restricțiile se relaxează la maxim, fiind scenariul de funcționare cel mai „liber”. Rata de infectare COVID-19 în municipiul Cluj-Napoca a scăzut la 1.48, potrivit ultimelor date oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

În momentul în care o localitate are rata de incidență 1,5 sau sub, se aplică noi măsuri de relaxare, în scenariul verde.

Localitățile care depășesc incidența de 4 cazuri la 1.000 de locuitori, dar nu cea de 7,5 la 1.000 de locuitori, intră în „scenariul de weekend”. Adică, magazinele, terasele se vor închide de la ora 18:00, iar sălile de sport și fitness se vor închide de tot. Măsurile se aplică până când rata de infectare coboară la 3,5 la 1.000 de locuitori.

Localitățile care depășesc rata de incidență de 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori vor aplica restricțiile menționate în paragraful anterior, în fiecare zi din săptămână. Restricțiile respective sunt valabile până când rata de infectare coboară la 7 cazuri la 1.000 de locuitori.

Măsuri pentru localitățile din scenariul verde

În localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori se dispun următoarele măsuri:

– cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concerte este permisă la 50% capacitate

– organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise dacă ocupanții mașinii sunt membri ai familiei sau grupuri de până la 3 persoane

– organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, fetivalurilor și a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 300 de spectatori, pe scaune, cu distanță de 2 metri între și purtarea măștii

– restaurantele, cafenelele, barurile și sălile de jocuri de noroc sunt deschise în interior la 50% capacitate

– prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spații special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între mese și participarea a 6 persoane la masă

Adauga un comentariu