National

CNCD a decis: Primarul ce a declarat afirmaţii rasiste, amendat cu 10 000 lei

Publicat: 22 ian. 2020

Edilul oraşului Târgu Mureş Dorin Florea, a încercat să se apere printr-o scrisoare, în urma declaraţiilor rasiste. Acesta transmitea ca asistații sociali și oamenii săraci de etnie romă nu ar trebui să aibă copii. CNCD a decis amendarea primarului cu 10 000 lei, constatând că afirmaţiile sunt extrem de rasiste, în spaţiul public.

Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi.

„Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României). Este de neconceput că într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, explică CNCD.

Totodată, potrivit sursei citate, neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare că practică în niciun stat european.

„Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților.

La nivelul Uniunii Europene, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită. Însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri”, a mai stabilit Consiliul.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, trebuia să se prezinte, marți, 21 ianuarie 2020, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a făcut verificări în cazul menţionărilor sale, de pe platforma Facebook, conform cărora populația trebuie să conștientizeze că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este enormă. Acesta a propus, introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii. El nu s-a prezentat însă la CNCD.

În urma scandalului iscat, Dorin Florea a venit cu explicații.

El a adăugat că propunerea vizând anchetele sociale în cazul femeilor din categorii defavorizate care aduc pe lume copii nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, avertizând că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu