National

CNSLR – Fratia mai reprezinta doar o mina de oameni

Publicat: 13 iul. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:4055;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Gogoasa sindicala

CNSRL-Fratia sustine peste tot ca are 1,5 milioane de membri, cind de fapt un document ultrasecret, pe care a pus mina Ziua de Iasi, arata ca nu exista decit 130.000 de mebri platitori •In luna mai, doar unul din sase sindicalisti si-a platit cotizatia pe primele patru luni catre CNSRL-Fratia •Mai mult de jumatate din federatii nu virasera nici un leu in conturile centralei
Dupa ce in ultimele luni confederatiile sindicale au fost pe punctul de a declansa o greva generala, aceasta a fost aminata. Aceasta nu inainte de a pune guvernul „la colt” si prin amenintari aflate la limita santajului au obligat executivul si legislativul sa le acorde o serie de concesii. Cedarile au fost facute in fata iminentei opriri a lucrului a milioane de oameni pe care liderii confederatiilor nationale sustineau ca ii reprezinta.
Una din cele mai exigente confederatii la adresa actualei coalitii este CNSLR – Fratia care, s-a presupus pina acum, ar reprezenta un segment important al membrilor de sindicat din Romania. Declaratiile indicau un numar de peste 1,5 milioane de sindicalisti. In fapt – arata un document aflat in posesia redactiei – din punct de vedere al platitorilor de cotizatii, in luna mai confederatia respectiva era purtatorul de cuvint al exact 129.458 de persoane, platitori de cotizatii. Cele 52 de federatii care compun confederatia numara 858.562 persoane, mult mai putine decit au lasat sa se inteleaga reprezentantii CNSLR in cursul negocierilor cu guvernul. Daca numai unul din sase sindicalisti si-a platit cotizatia in mai, la aceasi data, nici una din federatii nu isi platise integral restantele. Mai mult, 30 de federatii, adica aproape 58% nu virase nici un leu catre centrala, restantele totale cifrindu-se la 516 milioane lei. Printre „grei” se numara „Energetica”, cu o restanta 21,5 milioane lei, Petrom cu 40 de milioane, „Sanitas” cu 28,7 milioane lei, „Anghel Saligny” cu 25,5 milioane. Aceste date reflecta si gradul de incredere pe care il mai au federatiile si membrii de sindicat in liderii lor de la nivel national care se pare ca este tot mai scazut.
Demn de semnalat mai este un alt aspect. Numarul declarat al membrilor de sindicat al unei confederatii da acestei strucruri o pozitie importanta in negocierile cu guvernul in diverse probleme. Una dintre aceste probleme este impartirea patrimoniului fostului UGSR – adica Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania. Banii rezultati din administrearea patrimoniului se impart confederatiilor proportional cu numarul membrilor; pina acum, CNSLR-Fratia a avut pretentii la „grosul” banilor, in virtutea faptului ca este cea mai mare confederatie, fapt contestat de celelalte confederatii. Pe de alta parte, „umflarea” numarului de membri a avut inca o motivatie: sumele donate de structurile sindicale internationale catre tinerele structuri similare din Romania, a caror partajare se face iarasi in functie de numarul de membri. Astfel, se spune ca in perioada 1994-1995, CNSLR-Fratia ar fi beneficiat de sume importante in valuta, a caror urma insa nu se mai vad – si, spun sindicalistii, nu intimplator Mitrea a ajuns in PDSR.

Ovidiu BUNEA

Adauga un comentariu