Medicamente

Co-diovan, comprimate filmate

Publicat: 24 feb. 2012
7

Indicatii
Tratament hta la pacientii a caror TA nu este controlata adecvat prin monoterapie. Asocierea in doze fixe trebuie folosita ca terapie alternativa.

Dozare si mod de administrare 
Comprimate la pacientii care necesita o scadere mai accentuata a TA. Efectul antihipertensiv maxim apare in 2-4 saptamani. In IR/IH usoara-moderata de etiologie non-biliara si fara colestaza nu se ajusteaza doza.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare din componentii produsului; IH severa, ciroza biliara si colestaza; anurie, IR severa (clearance al creatininei

Atentionari
Modificari ale electrolitilor serici. Utilizarea concomitenta a suplimentelor de potasiu, a diureticelor ce economisesc potasiu sau a altor med. ce pot creste conc. plasmatica de potasiu (heparina etc.) trebuie facuta cu precautie. Este recomandata monitorizarea frecventa a potasemiei. Tratamentul cu diuretice tiazidice a fost asociat cu hiponatriemie si alcaloza hipocloremica. Tiazidele cresc excretia urinara de magneziu, putand determina hipomagneziemie. Pacientii cu depletie sodica si/sau de volum. La pacientii cu depletie severa de sodiu si/sau volum, cum ar fi cei care primesc doze mari de diuretice, hTA simptomatica poate apare in cazuri rare. Depletia sodica si/sau de volum trebuie sa fie corectata inainte de a incepe tratamentul cu Co-Diovan 80/12,5.

Daca apare hTA, pacientul trebuie sa stea in clinostatism si, daca este necesar, trebuie administrata o perfuzie intravenos cu ser fiziologic. LES, Au fost raportate agravarea sau activarea lupusului eritematos dupa administrare de diuretice tiazidice. Alte tulburari metabolice. Diureticele tiazidice pot altera toleranta la glucoza si creste conc. plasmatice de trigliceride si acid uric. Efectul antiHTA poate fi crescut prin asocierea cu alte antiHTA. A fost raportata o crestere reversibila a concentratiilor plasmatice si a toxicitatii litiului in timpul administrarii concomitente de IEC si de tiazide.

Asocierea cu AINS ii poate scadea actiunea. Hipokaliemia produsa de tiazide poate fi agravata de alte diuretice kaliuretice, glucocorticoizi, ACTH, amfotericina, carbenoxolona, penicilina G, derivati ai acidului salicilic. Hipokaliemia sau hipomagneziemia induse de tiazide pot apare ca efect nedorit, favorizand instalarea aritmiilor produse de digitalice. Co-administrarea de diuretice tiazidice poate creste incidenta hipersensibilizarii la allopurinol, riscul reactiilor adverse ale amantadinei si efectul hiperglicemiant al diazoxidului, poate reduce excretia renala a medicamentelor citotoxice (ciclofosfamida, metotrexat), potentand efectul lor mielosupresiv.

Absorbtia intestinala a diureticelor tiazidice este scazuta de colestiramina. Administrarea diureticelor tiazidice concomitent cu vitamina D sau cu saruri de calciu poate potenta cresterea calcemiei. Tratamentul concomitent cu ciclosporina creste riscul de hiperuricemie si riscul complicatiilor de tip gutos.

Reactii adverse
Cefalee, ameteli, nazofaringita, oboseala, dureri de spate, tuse, infectii ale tractului respirator superior, sinuzita, dureri precordiale, dureri ale extremitatilor, urticarie si alte forme de rash, pierderea apetitului alimentar, greata si varsaturi usoare, hTA posturala, care pot fi agravate de alcool etilic, anestezice generale sau sedative; impotenta sexuala. Rare: fotosensibilizare, disconfort abdominal, constipatie, diaree, colestaza intrahepatica sau icter, aritmii,tulburari ale somnului, depresie, parestezii, tulburari de vedere, trombocitopenie, rareori purpura.
Adauga un comentariu