Culinar

Coacere cozonac la cuptorul electric. Temperatura și timpul necesar pentru pregătirea uniformă a deliciului

Publicat: 23 sept. 2022
Coacere cozonac la cuptorul electric. Temperatura și timpul necesar pentru pregătirea uniformă a deliciului
Recipientul cu aluatul trebuie așezat la nivelul mediu al cuptorului electric preîncălzit

Multe gospodine se întreabă care este temperatura potrivită pentru coacere a unui cozonac la cuptorul electric. Un cozonac este un produs de cofetărie tradițional românesc, pentru prepararea căruia se folosește un aluat dulce cu adaos de unt. Poți coace cozonac atât în ​​cuptorul pe gaz, electric, cât și în mașina de pâine. Pentru a face acest lucru, pregătește o formă de metal, silicon, ceramică sau chiar de hârtie.

Înainte de a coace un cozonac vă recomand să vă familiarizați cu regulile de preparare a acestuia. Cerneți făina o dată sau chiar de trei ori înainte de a frământa aluatul, astfel încât produsul să fie bine saturat cu oxigen. Înainte de coacere, este indicat să lăsați aluatul pentru cozonac timp de 20 – 30 de minute la temperatura camerei. Când pregătiți aluatul pentru cozonac, amestecați ingredientele ușor și rapid. Pentru un produs mai poros, înlocuiți un ou întreg de găină cu două gălbenușuri. Scoateți cozonacul finit din formă numai după ce s-a răcit complet pentru a evita deformarea acestuia. Dacă produsul nu poate fi scos din vasul de copt, puneți-l pe un prosop umed timp de câteva minute.

un cozonac mic langa o ramura de brad
Primele 10-20 de minute cozonacul trebuie copt la 160 de grade

Coacere cozonac la cuptorul electric. Temperatura necesară pentru un desert poros

Temperatura exactă și timpul pentru coacerea unui cozonac în cuptor depinde de mărimea prăjiturii și de caracteristicile echipamentului dumneavoastră de bucătărie. De cele mai multe ori, coacerea acestuia va dura 30-45 de minute. Dacă pregătiți un cozonac destul de mare, timpul de gătire ar trebui mărit la 45-60 de minute.

De regulă, un cozonac copt într-o formă mică se pune la o temperatură de 170 – 180 de grade într-un cuptor electric sau pe gaz. Pentru un cozonac de un volum mai mare, este necesar un regim de temperatură mai ridicat, astfel setează cuptorul electric de la 180 la 200 de grade.

Primele 10-20 de minute cozonacul trebuie copt la 160 de grade pentru ca „capacul” acestuia să nu se ardă ci doar să se rumenească. Acest mod de a seta temperatura în timpul coacerii desertului te va ajuta să obții un cozonac copt uniform.

felii de cozonac pe un suport de lemn
Înainte de a coace un cozonac vă recomand să vă familiarizați cu regulile de preparare a acestuia

Recipientul cu aluatul trebuie așezat la nivelul mediu al cuptorului electric preîncălzit. Dacă cuptorul dumneavoastră acceptă funcția „Convecție”, setați-o când coaceți acest desert. Acest lucru va permite cozonacului să se coacă uniform pe toate părțile, deoarece acest mod de coacere asigură circulația aerului fierbinte în întreg spațiul cuptorului. În timpul coacerii, nu deschideți ușa cuptorului pentru a menține produsul aerisit.

Ingredientele necesare pentru un cozonac pufos și delicios. Rețeta explicată pas cu pas

Pentru a face un cozonac veți avea nevoie de 240 g faină, 200 ml ulei vegetal, două gălbenușuri, 80 g zahăr granulat sau pudră, o jumătate de cutie de lapte condensat fiert, 200 ml lapte, 1,5 linguriță de praf de copt, un plic de vanilină, un praf mic de sare.

Pentru început, bateți oul cu vanilie și zahărul într-un castron separat cu un tel sau mixer. Apoi adăugați sare, lapte, unt și amestecați ingredientele. Într-un alt bol, combinați făina cernută cu praful de copt și turnați-o treptat în masa de lapte și ouă, frământând un aluat omogen.

un cozonac copt intr-o forma de hartie
De regulă, un cozonac copt într-o formă mică se pune la o temperatură de 170 – 180 de grade

Apoi, distribuiți amestecul dulce peste formele pregătite, punând și lapte condensat. Deasupra se toarnă aluatul rămas și se pune formele cu cozonaci mici sau cozonacul mare pe tava de copt. Apoi trimiteți recipientul cu cozonacul într-un cuptor electric.

Timpul de coacere a unui cozonac la cuptorul electric este de 30-45 de minute la 180 – 190 de grade. Verificați starea de pregătire a produselor cu o scobitoare de lemn. Când desertul s-a răcit, puteți presăra peste cozonac zahăr pudră și decora cu orice poftiți.

persoana care taie un cozonac
Temperatura exactă și timpul pentru coacerea unui cozonac în cuptor depinde de mărimea prăjituriiAdauga un comentariu