Actualitate

Coaliția a luat decizia cu privire la prețul carburanților

Publicat: 22 iun. 2022
carburant romania
România are în acest moment al patrulea cel mai mic preț la carburanți din UE, astfel că orice intervenție ar putea avea un efect limitat

Coaliția de guvernare a ajuns astăzi, 22 iunie, la un acord cu privire la măsurile care urmează să fie luate pentru ținerea sub control a prețurilor la carburant. Potivit liderilor PSD și PNL, decizia urmează să fie anunțată joi, după ședința de guvern.

Liderii PSD și PNL au anunțat, în cadrul unei discuții informale cu jurnaliștii, că nu va fi vorba nici despre o plafonare a prețurilor și nici de reducere a TVA sau a accizelor, astfel că nu este nevoie de obținerea aprobării Comisiei Europene.

România are al patrulea cel mai mic preț la carburant din UE

În momentul de față, România are al patrulea cel mai mic preț la carburanți din Uniunea Europeană, astfel că orice fel de intervenție ar putea avea un efect limitat. Varianta adoptaăt ar urma să fie aceea a unei compensări a prețului pentru consumatorii finali, deși nu este clar, încă, dacă acest lucru ar putea reduce prețul cu mai mult de 50 de bani/litru. Măsura ar urma să fie aplicată pentru cel puțin trei luni.

Liderii coaliției au renunțat și la ideea limitării adaosului comercial, dar și la ideea înțelegerii cu distribuitorii din domeniu, soluție care ar putea ridica probleme de legalitate.

Măsura va fi evaluată peste trei luni pentru a i se observa efectele

Inițial, partidele s-au înțeles să înceapă demersurile pentru scăderea prețului la benzină și la motorină cu 1 leu/litru. Planul era ca Guvernul să ajungă la o înțelegere cu OMV în acest sens, iar ceilalți benzinari ar fi urmat să scadă și ei prețurile pentru că altfel toată lumea s-ar fi îmbulzit să alimenteze doar de la OMV și ceilalți ar fi rămas fără clienți.

Liderii coaliției nu se așteaptă la creșteri bruște a prețului la pompă între momentul anunțării măsurii și implementarea acesteia. După trei luni, ar urma să se facă o evaluare pentru a se vedea efectele și oportunitatea continuării măsurii.
Adauga un comentariu