National

Cod galben de furtuni în mare parte din ţară! ANM lansează o avertizare de ultima oră

Publicat: 29 iun. 2020
Cod galben de furtuni în mare parte din ţară
Cod galben de furtuni în mare parte din ţară

Este cod galben de furtuni în mare parta din ţară. Conform Administraţiei Naţională de Meteorologie (ANM), zeci de judeţe se afla sub incidenţa unui cod galben de instabilitate atmosferică. Codul intra în vigoare luni, 29 iunie şi e valabil până marţi 30 iunie.

Cod galben de furtuni în mai multe judeţe din România

Conform Administraţiei Naţională de Meteorologie, mai multe judeţe se afla sub incidenţa unui cod galben de instabilitate atmosferică. În intervalul 29 iunie ora 10.00 şi 30 iunie 10.00, în 32 de judeţe din România din zone precum Banat, Crisana, Maramureş, Transilvania şi Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Mai multe drumuri din țară sunt deja blocate și inchise

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează, luni dimineaţa, că, în urma condiţiilor meteorologice nefavorabile din ultima perioadă, mai multe drumuri din ţară sunt blocate.

Conform unui comunicat de presă, este vorba despre:

* DN66A – blocat la kilometrul 27+900 de metri, între localităţile Uricani şi Câmpul lui Neag, judeţul Hunedoara (traficul auto este deviat provizoriu pe un drum logistic, pe creasta barajului);

* DN1R – blocat în localitatea Sâncraiu, judeţul Cluj (circulaţia rutieră este deviată pe DJ 126, prin localitate);

* pe DN57B, la kilometrul 1+200 de metri, pe raza oraşului Oraviţa (judeţul Caraş-Severin), din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, zidul de sprijin al taluzului s-a prăbuşit în albia unui râu, afectând şi suprafaţa de rulare. Un sens de mers este blocat, circulându-se deviat, potrivit Mediafax.ro.

* DJ 672C este blocat în zona localităţii Runcu, judeţul Gorj;

* DJ 582 este blocat în zona localităţii Slatina-Timiş, judeţul Caraş-Severin.

Prognoza meteo în Iași în săptămâna 29 iunie-5 iulie 2020.

Prognoza meteo în Iași în cursul săptămânii 29 iunie-5 iulie 2020 indică o vreme în schimbare în județ, conform anunțului emis de Administrația Națională de Meteorologie. În județ se vor înregistra valori ridicate în termometre, însă prima parte a săptămânii va aduce o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică

Prognoza meteo în județul Iași în săptămâna 29 iunie-5 iulie 2020 indică o vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate, dar și cu instabilitate atmosferică la început de săptămână. Conform celor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prima parte a săptămânii, o bună parte din țară va fi sub cod galben și chiar portocaliu de instabilitate atmosferică. Până în această dimineață la ora 10:00 se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce vor cuprinde și județul Iași.

„În intervalul menționat, în Nord-Estul, Nordul, Centrul și Nord-Vestul țării, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp”, se arată în anunțul ANM.

Adauga un comentariu