Local

Cod PORTOCALIU de inundatii in Iasi! Caderi masive de precipitatii 

Publicat: 07 mai 2019
1

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundatii in bazinul hidrografic Barlad – bazin amonte Statie Hidrometrica Barlad,  in judetele Neamt, lasi si Vaslui, valabil pana in data de 07 mai 2019, orele 14.00. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante de pe versanti, torenti, parauri, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri ale COTELOR DE INUNDATII.

Precipitatiile maxime (litri/mp) inregistrate in ultimele 24 ore sunt: 

  • Sistemul de Gospodarire a Apelor Botosani: 36 litri/mp la statia hidrometrica Stanca,
  • Sistemul de Gospodarire a Apelor lasi: 40,3 litri/mp la acumularea Podu Iloaiei, 
  • Sistemul de Gospodarire a Apelor Vaslui: 96,8 litri/mp la postul pluviometric Bacesti,  89,4 litri/mp la postul pluviometric Craiesti,
  • Sistemul de Gospodarire a Apelor Galati: 75,1 litri/mp la acumularea Antohesti.

In prezent, pe cursul de apa Barlad, la Statia Hidrometrica Negresti, judetul Vaslui, se inregistreaza un nivel de +41 cm peste Cota de Pericol, cu tendinta de scadere. In urma primelor evaluari, in localitatea Cardiesti, comuna Bozieni, judetul Neamt, raul Fundatura (curs de apa administrat de Sistemul de Gospodarire a Apelor Vaslui) a inundat 4 gospodarii, in amonte de pod DN15D. Totodata in localitatea Bacesti, comuna Bacesti, judetul Vaslui, raul Garboveta a depasit cu 65 cm Cota de Pericol, inundand 20 de gospodarii, conform constatarilor efectuate pana la ora 5.00 din data 07 mai 2019.

S-a intrunit COMITETUL JUDETEAN PENTRU SITUATII DE URGENTA VASLUI, care impreuna cu Sistemul de Gospodarire a Apelor Vaslui si Centrul de Interventie Rapida, din cadrul Administratiei Bazinala de Apa Prut-Barlad au intervenit cu 3 motopompe pentru evacuarea apelor din zonele afectate si monitorizeaza in continuare cursurile de apa aflate sub avertizare hidrologicd, unde se inregistreaza depasiri ale cotelor de aparare. Totodata, s-au efectuat si manevre de pregolire ale acumularilor Craiesti, Trohan, Cazanesti, Tungujei si Cuibul Vulturilor din administrarea Sistemul de Gospodarire a Apelor Vaslui, debitele evacuate fiind corelate cu situatia hidrologica din aval. La lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, aval de acumularile mentionate nu s-au produs incidente sau avarii.

Pe cursurile de apa aflate in administrare: monitorizeaza in continuare nivelurile si debite raurilor.

Adauga un comentariu