Info Turism

„Cod rosu” de atentate teroriste

Publicat: 01 oct. 2019

Arabia Saudita a fost retrogradata de Fitch, din cauza riscului producerii unor noi atacuri impotriva sa.

Fitch Ratings a retrogradat ratingul Arabiei Saudite cu o treapta, la nivelul A, din cauza riscurilor geopolitice si a ingrijorarilor referitoare la siguranta infrastructurii economice a tarii, dupa atacurile recente impotriva instalatiilor sale petroliere, relateaza CNBC citat de News.ro. Perspectiva ratingului a ramas stabila.

”Retrogradarea reflecta cresterea tensiunilor geopolitice si militare din regiunea Golfului, de evaluarea revizuita a Fitch privind vulnerabilitatea infrastructurii economice a Arabiei Saudite si continuarea deteriorarii balantei fiscale si a balantei externe a regatului”, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara, scrie News.ro.

Masura a fost luata la aproximativ doua saptamani dupa atacurile cu o drona si rachete de croaziera impotriva unor instalatii majore de productie a petrolului din Arabia Saudita. Atacurile sunt atribuite de Riad si Washington Iranului.

Riadul si-a exprimat dezamagirea ”fata de decizia rapida a Fitch de a retrograda ratingul regatului”.

Atacurile care au avut loc pe 14 septembrie impotriva a doua unitati de productie a petrolului ale grupului Aramco au provocat reducerea la circa jumatate a productiei, iar a doua zi cotatia petrolului Brent a urcat cu pana la 19,5%, la 71,95 de dolari pe baril, cea mai mare cresterea consemnata vreodata la deschidere, care a fost ulterior corectata.

Fitch a apreciat ca productia de petrol a fost rapid reluata sau inlocuita, demonstrand rezistenta la atacuri, dar considera ca exista riscul producerii unor noi atacuri.

“Cu toate ca productia de petrol a fost reluata in totalitate pana la sfarsitul lunii septembrie, consideram ca exista riscul unor noi atacuri in Arabia Saudita, care ar putea provoca daune economice”, a aratat agentia.

Agentia a descris regatul ca fiind ”vulnerabil la tensiunile geopolitice, din cauza politicii aliniate la cea a Statelor Unite in privinta Iranului si a implicarii in razboiul din Yemen.

”Consideram ca exista riscul ca SUA si Arabia Saudita sa fie atrase intr-un conflict mai profund cu Iranul”, potrivit Fitch.

Agentia a aratat ca decizia a fost luata si din cauza continuarii deficitelor fiscale, anticipand un deficit bugetar de 6,7% din PIB in acest an, comparativ cu 5,9% din PIB in 2018.loading...

Adauga un comentariu