National

Cod rosu de avalansa in masivele Bucegi si Fagaras

Publicat: 17 feb. 2012
1
Riscul de avalansa in masivele Bucegi si Fagaras creste si meteorologii trag un semnal de alarma pentru cei pasionati de schi, potrivit rtv.net.
Stratul de zapada proaspata care se va depune in urmatoarele doua zile, cumulat cu cel cazut in zilele trecute, va ajunge sa ridice probleme in ceea ce priveste avalansele. El depaseste 20-30 centimetri si va forma un strat instabil, cu rezistenta foarte scazuta.
Se estimeaza ca in urmatoarele zile in masivele Bucegi si Fagaras va fi risc mare de avalansa atat la altitudini mai mari de 1800 de metri, cat si la altitudini mai mici.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, in profunzime, se regasesc cristale si cruste de gheata, fara coeziune si cu rezistenta scazuta. Stratul in ansamblu este in general instabil pe majoritatea pantelor cu inclinatie mai mare. Astfel, declansarea avalanselor este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare. In anumite situatii sunt de asteptat si declansari spontane de avalanse de dimensiuni medii si izolat chiar mari.
Adauga un comentariu