Calatorii

Cod Rutier 2018. Ce amenzi risti daca nu ai anvelope de iarna

Publicat: 20 nov. 2018
9

Cod Rutier 2018. Cauciucurile de iarna sunt obligatorii in cazul in care se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei

Cod Rutier 2018. OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarna”, intrata in vigoare de la 1 noiembrie 2011, spune ca soferii trebuie sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna.

Mentiunea, in ce priveste legea caucicurilor de iarna, este ca soferii nu sunt neaparat obligati sa aiba masinile echipate cu anvelope de iarna incepand cu data de 1 noiembrie, ci doar daca aleg sa conduca pe drumurile publice ”cu probleme”. 

In plus, Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice din Codul Rutier considera contraventie ce se incadreaza in clasa a IV-a de amenzi, in cazul neechiparii masinilor cu anvelope de iarna, pe drumurile acoperite de zapada, gheata sau polei. Soferii risca sa ramana fara certificat de inmatriculare si amenzi intre 1305 si 2.900 de lei (reamintim pe aceasta cale ca punctul de amenda s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2018).

Asadar, fapta este considerata de gravitate maxima. Noutatea in acest an insa, in ce priveste amenzile, este ca soferii pot plati jumatate din amenda primita, in termen de 15 zile. 

Iarna 2018-2019 vine mai devreme, meteorologii anuntand primele ninsori chiar de saptamana aceasta! Asadar, pentru a te informa corect in ce priveste cauciucurile de iarna, citeste articolul complet despre anvelope de iarna: pret, montaj, legislatie, tot ce trebuie sa stii! 

Adauga un comentariu