National

Codul Portocaliu de inundatii a fost restrans la rauri din patru judete. 115 localitati au fost afectate

Publicat: 04 iun. 2016
1

Hidrologii au actualizat sambata dimineata atentionarile de inundatii, astfel incat Codul Portocaliu a fost restrans la rauri din patru judete, respectiv Harghita, Mures, Covasna si Brasov.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), pana sambata noapte la ora 24,00 este Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Mures superior (judetele Harghita si Mures) si pe Olt (sector Micfalau — Hoghiz) — judetele Covasna si Brasov.

Pe de alta parte, pana duminica seara la ora 18,00, este Cod Galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Bega superioara (judetul Timis), afluentii Timisului superior, cursurile superioare ale Barzavei, Carasului, Nerei (judetul Caras Severin), Aries superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii Muresului inferior (judetele Alba, Hunedoara si Arad), Mures superior si cursurile superioare si mijlocii ale Tarnavelor (judetele Harghita, Mures, Sibiu), Olt superior si mijloc si afluentii sai (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea), Ialomita — bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova), afluentii Jijiei (judetele Botosani si Iasi), Barlad si afluentii sai (judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Vrancea si Galati) si raurile din Dobrogea (judetele Tulcea si Constanta).

In urma precipitatiilor provocate de ploile abundente, s-a intervenit in 115 localitati si au fost evacuate 113 persoane. Doua drumuri nationale raman inchise circulatiei. Este vorba despre DN2 , pe o portiune de 3 kilometri din judetul Vrancea si DN 13C, care este inchis la iesirea din localitatea Vanatori din judetul Mures. Inundatiile provocate de ploile abundente au afectat si circulatia pe calea ferata. La ora transmiterii stirii circulatia ferata pe linia dintre Adjud si Domnesti din judetul Vrancea a fost deschisa pe un singur fir, informeaza MAI.

“In cursul zilei de ieri, din dispozitia Ministrului Afacerilor Interne Petre Toba, sute de pompieri au fost dizlocati in judetele aflate sub amenintare de inundatii, iar 37 de pompe de mare capacitate din judetele unde nu au existat probleme din punct de vedere meteorologic s-au trimis in zonele de risc. Pe masura ce situatia se stabilizeazã, aceste forte vor reveni la unitatile lor”, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Monica Dajbog.

Peste 2.000 de pompieri, jandarmi si politisti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit noaptea trecuta in sprijinul populatiei afectate de inundatii, a anuntat purtãtorul de cuvant al instituþiei, Monica Dajbog.

Codul rosu de inundatii este valabil pana sambata la ora 14.00 pe raurile din noua judete: Harghita, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Iasi, Vaslui, si Galati.

Adauga un comentariu