Eveniment-Social

Colaborare inedita intre Palatul Culturii din Iasi si experti in arheologie din China! Este pentru prima cand se intampla asta! – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 23 iul. 2018

@ Ieri, 23 iulie 2018, Palatul Culturii din Iasi a fost gazda unei delegatii de experti din Republica Populara Chineza @ Se poate spune ca este vorba de o premiera, nu doar pentru oras, ci si pentru intreaga Romanie @ Aici a fost anuntata o VESTE a ANULUI, pentru un domeniu SPECTACULOS legat de orasul si tara noastra @ Pe de alta parte, atat dr. Lacramioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal National Moldova – CMNM, dar si arheologii dr. Magda Lazarovici, respectiv Danut Aparaschivei, au tras un semnal de alarma legat de subfinantarea culturii si a sapaturilor arheologice @ Pe de alta parte, prof. LI Xinwei – din cadrul Academiei de Stiinte Sociale a Chinei a anuntat demararea unor colaborari istorice cu cei de la Complexul Muzeal National Moldova

În perioada 22 – 27 iulie 2018, Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi este gazda unei delegatii de experti din Republica Populara Chineza, în contextul acordului de cooperare si schimburi culturale, încheiat cu Muzeul Culturii Yangshao si Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Stiinte Sociale a Chinei, Beijing Shaanxi, care vor vizita Palatul Culturii si alte muzee de profil.

Delegatia cuprinde urmatorii specialisti: prof. LI Xinwei, prof. Shi Jinsong, dr. Wang Peng de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Stiinte Sociale a Chinei, Beijing, prof. Wang Hui, director al Institutului de Arheologie si Relicve Culturale din Provincia Gansu, prof. Gu Wanfa, director al Institutului de Arheologie din orasul Zhengzhou, si vice prof. Xin Yingjun, din cadrul aceleiasi institutii, prof. Wang Weilin, vice curator al Muzeului de Istorie din Shaanxi, dr. Ren Wei – Administratia Relicvelor Culturale din Zhengzhou, dr. Wen Chenghao – University of California, din Los Angeles.

Citeste si: IMAGINI UNICE de la cel mai spectaculos EVENIMENT CULTURAL, programat luna aceasta la Iasi – GALERIE FOTO

"Vizita delegatiei chineze reprezinta continuarea colaborarii initiate anul trecut, prin participarea cercetatorilor dr. Magda Lazarovici, de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române – Filiala Iasi, si dr. Lacramioara Stratulat, manager al CMNM la Conferinta Internationala «Cucuteni – Yangshao, întâmplare sau destin comun/Cucuteni – Yangshao, hazard or common destiny?!», organizata de Institutul Cultural Român de la Beijing, în colaborare cu Institutul de Arheologie al Academiei de Stiinte Sociale a Chinei, în data de 24 mai 2017, cu prezentarea «Cultura Cucuteni. Stadiul Cercetarilor si reflectarea culturii Cucuteni în expozitii internationale». Cu acelasi prilej, în colaborare cu partenerii din China, a fost organizata si vernisata expozitia «Cucuteni-Yangshao. Doua mari civilizatii ale lumii preistorice», la sediul Institutului Cultural Român din Beijing", a transmis dr. Stratulat.

Citeste si: Expozitie dedicata civilizatiei Cucuteni la Palatul Culturii din Iasi

A fost anuntata o VESTE a ANULUI, pentru un domeniu SPECTACULOS legat de oras

Pe de alta parte, prof. LI Xinwei – din cadrul Academiei de Stiinte Sociale a Chinei a anuntat demararea unor colaborari istorice cu cei de la Complexul Muzeal National Moldova.

"E foarte interesant, pentru noi, Iasul si dorinta de a avea colaborari de mare amploare cu cei de la Palatul Culturii. E impresionant ceea ce am vazut si, tocmai de aceea, vrem sa editam o carte in China legata de Cultura Cucuteni, dar si sa dezvoltam mai mult colaborarea", a spus profesorul chinez.

Astfel, Sala Stefan Procopiu a gazduit si o conferinta pe teme stiintifice legate de studiul celor doua culturi. Programul include si vizite în muzeele din zona Moldovei care detin patrimoniu apartinând civilizatiei Cucuteni, precum si pe câteva santiere arheologice deschise în acest moment.

Citeste si: Expozitia "Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizatii preistorice", la Palatul Culturii din Iasi

Ziua de 26 iulie va fi dedicata vizitarii comunei Cucuteni, cea care a dat numele faimoasei civilizatii. Situl eponim, muzeul din localitate, dar si atelierul artistului plastic Ionela Mihuleac, care modeleaza si picteaza ceramica în contemporaneitate, folosind tehnologii asemanatoare celor preistorice, sunt câteva din etapele acestui parcurs, care include, de asemenea, o întâlnire cu primarul comunei Cucuteni.

"Comunicarile si schimbul permanent de informatii vor permite evidentierea elementelor comune, dar si a celor care diferentiaza si particularizeaza cele doua mari areale culturale aflate la mii de kilometri distanta. Diseminarea rezultatelor colaborarii va permite o aprofundare a cunoasterii comparative a celor doua mari civilizatii preistorice, precum si trasarea unor viitoare directii de colaborare si, de ce nu, reevaluarea unor aspecte privind legaturile comunitatilor umane pe distante lungi, înca din preistorie", au concluzionat organizatorii de la Palatul Culturii.

Adauga un comentariu