National

Colectiv. Streinu-Cercel: Ranitii transportati in Belgia nu au fost infectati cu bacterii, ci colonizati

Publicat: 08 dec. 2015
1

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase „Dr. Matei Bals” din Bucuresti, a tinut sa precizeze ca cei opt raniti in incendiul din clubul Colectiv, transferati la Spitalul Militar din Bruxelles, nu au fost infectati cu bacterii intraspitalicesti in Romania.

Potrivit acestuia, in comunicatul transmis de conducerea spitalului din Bruxelles pentru Romania Libera se arata ca pacientii „pareau sa fie colonizati cu o anumita cantitate de bacterii„. Streinu Cercel a explicat ca exista o mare diferenta intre colonizare si infectare.

„Ceea ce spune acest comunicat de presa spune cat se poate de clar ca pacientii pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. Colonizati si nu infectati. Exista o mare diferenta. Colonizare inseamna ca exista o populare cu un anumit tip de germeni, care nu genereaza un proces infectios. Toti suntem colonizati cam peste tot. Suntem colonizati la nivelul tractului respirator, suntem colonizati si la nivelul tubului digestiv si la nivelul chiar al tractului urinar.

Daca nu am fi colonizati nu am putea sa crestem si sa ne dezvoltam pentru ca aceste microorganisme care ne populeaza pe dinafara si pe interior produc o serie de elemente care sunt chiar elemente deosebit de importante, cum sunt vitaminele. Colonizare=populare. Deci comunicatul spitalului din Belgia spune cat se poate de clar ca aceste persoane erau colonizate si nu infectate”, a explicat managerul Institutului de Boli Infectioase „Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Adrian Streinu Cercel a mai afirmat ca medicii din Belgia si-au luat si o marja de siguranta afirmand ca pe zi ce trece si se sta in spital exista un risc minimum de a dezvolta o infectie nosocominala.

„Asta inseamna ca in orice spital din Romania, Franta, Germania exista un risc ca un pacient sa dezvolte o infectie intraspitaliceasca, iar aceasta poate fi data de un germene propriu sau de un germene care s-a luat de la alt pacient si aceasta e adevarata infectie nosocomiala de care se face vorbire”, a subliniat Cercel.

La randul sau, Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a spus ca pentru persoanele ranite colonizarea cu bacterii reprezinta un risc.

„Pentru raniti exista un risc suplimentar. Pot sa genereze infectii insa in momentul de fata nu au generat”, a declarat Dorel Sandesc.

Cei doi medici au mai spus ca jurnalistii au interpretat gresit comunicatul transmis de medicii belgieni, afirmand ca cei opt raniti in incendiul Colectiv transferati la Bruxelles au fost infectati cu bacterii intraspitalicesti in Romania.

„Pacietii romani au fost primiti in Spitalul nostru Militar pe 7 noiembrie 2015. Doi dintre ei se afla la Unitatea de Ingrijiri de Urgente, iar ceilalti sase la Unitatea de Ingrijiri Medii. La internare, ei pareau sa fie colonizati cu o anumita cantitate de bacterii. Conditia lor medicala este, acum, una stabila, iar noi le oferim o ingrijire la standarde ridicate asa cum o cere starea lor actuala. In timpul oricarei spitalizari, exista sanse mici si limitate de a obtine o infectie nosocomiala, posibilitate fata de care noi luam toate masurile de preventie”, a declarat conducerea spitalului din Bruxelles pentru Romania Libera.

Cei opt pacientii au fost transferati in Belgia pe 7 noiembrie, dupa ce au fost tratati aproximativ zece zile la Spitalul Militar Central Carol Davila din Bucuresti.

Scandalul generat de dezvaluirile medicilor de la Spitalul de Arsi

Scandalul infectiilor din spitalele romanesti s-a starnit saptamana trecuta dupa ce unul dintre medicii de la Spitalul de Arsi a dezvaluit ca multi dintre ranitii din clubul Colectiv au murit din cauza bacteriilor, nu a arsurilor suferite in incendiu.

Intr-un interviu acordat lui Catalin Tolontan, medicul a dezvaluit ca, desi Spitalul de Arsi este singura unitate medicala de specialitate din tara noastra, nu exista conditiile adecvate pentru tratamentul ranitilor.

El a spus ca toti bolnavii sunt spalati intr-o singura cada si mai mult, in noaptea incendiului nu a fost deschis laboratorul de analize. In plus, majoritatea au murit dupa ce au contractat bacterii periculoase in spital – unii au murit chiar cu patru sau cinci bacterii periculoase in corp.

In urma acestor dezvaluiri, un reprezentant al Spitalului de Arsi a tinut o conferinta de presa in care a declarat ca 27 raniti in incendiul de la Colectiv au fost internati in spital, din care au decedat sase, iar trei dintre ei si-au pierdut viata din cauza infectiilor.

Ulterior, Ministerul Sanatatii a anuntat, intr-un comunicat, ca Institutul National de Sanatate Publica si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti efectueaza controale in toate spitalele in care au fost internati ranitii din clubul Colectiv.

Totodata, toti pacientii urmeaza sa fie evaluati pentru a fi transferati in spitale din strainatate.

Ministerul Sanatatii a transmis ca a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe „pentru ca, prin intermediul misiunilor diplomatice, sa instiinteze spitalele din strainatate acordul autoritatilor romane ca, in conformitate cu recomandarile specialistilor, pacientii cu arsuri sa continue tratamentul de recuperare in unitatile in care sunt internati”.

Bilantul incendiului produs in 30 octombrie in Clubul Colectiv din Bucuresti a ajuns la 60 de morti.

Adauga un comentariu