Eveniment-Social

Colegiul Medicilor ii ataca pe cei de la Casa de Asigurari de Sanatate

Publicat: 18 ian. 2000

•CM vrea sa modifice contractul cadru

Colegiul Judetean al Medicilor considera ca proiectul elaborat de Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate (CNASS), privind contractul cadru, reflecta o atitudine de aroganta si de dictat din partea acestei institutii. „Proiectul se refera indeosebi la drepturile CNASS, care sunt supradimensionate, punand intr-o situatie de inferioritate cealalta parte contractanta si anume furnizorii de servicii medicale”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor (CM), prof. dr. Vasile Astarastoae.

El a adaugat ca „desi legislatia in vigoare acorda anumite atribute esentiale colegiului, referirile la aceasta organizatie de reprezentare si autoritatea medicilor sunt sporadice si deseori lipsite de continut. O astfel de tendinta este periculoasa si trebuie combatuta cu fermitate”. Colegiul Medicilor cere modificarea articolului 2 din contractul cadru, care ar trebui sa arate in acest fel: „Asigurarea calitatii serviciilor medicale constituie o obligatie a furnizorilor de servicii medicale si se realizeaza prin respectarea criteriilor privind calitatea asistentei medicale, elaborate de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor si acceptate de CNASS”. Membrii CM motiveaza schimbarea acestui articol prin faptul ca nu exista niste comisii competente ale CNASS si nici posibilitatea de a infiinta astfel de comisii care sa elaboreze criterii de calitate.

Prin articolul 3.1.b. se cere respectarea criteriilor medicale de calitate stabilite de CM si acceptate de CASS. Articolul 3.1.f. modificat spune ca acordarea asistentei medicale in caz de urgenta medicala nu trebuie refuzata, deoarece legea prevede asigurarea urgentei indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat a medicului. In articolul 3.2. se cere introducerea unui nou aliniat, prin care sa fie respectata demnitatea, onoarea si independenta profesionala a medicului in exercitarea profesiunii, deoarece s-a constatat frecvent in practica faptul ca reprezentantii CNASS sau CJASS au o atitudine aroganta si dictatoriala in negocierile cu medicii.

Mai mult, deseori, acesti reprezentanti dau declaratii in presa prin care pot aduce atingeri imaginii profesiei medicale. CM mai cere un aliniat la articolul 3, prin care sa fie constituit un fond de investitii ce va fi gestionat de o comisie a CM, CASS si DSP. Acesta poate fi constituit din 5% din fondurile colectate de la CASS; alocatii de la bugetul de stat; asigurari suplimentare si sponsorizari si donatii. „In acest fel, politica de investitii in sistemul sanitar s-ar realiza in conditii corecte si coerente, excluzandu-se abuzurile, subiectivismul si favoritismul. Astfel, s-ar stimula o concurenta reala si loiala si ar creste calitatea actului medical”, a mai declarat dr. Astarastoae. Totodata, se cere verificarea prescrierii medicamentelor in conformitate cu reglementarile in vigoare.

CM considera ca verificarea numai de catre CNASS poate conduce la abuzuri, confuzii si conflicte. Tot la articolul 3, se cere constituirea unui fond privind cheltuielile pentru educatia medicala continua a furnizorilor, organizate de CMR, pe baza unor criterii stabilite de norme, pentru ca „CNASS nu are competenta si nici posibilitatea de a asigura CV si modalitati concrete de educatie medicala continua, el poate doar finanta aceste activitati”.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit