News Flash:

Colegiul Medicilor va judeca conflictul medical de la Tirgu Frumos

6 Decembrie 1999
2368 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa cum relatam in unul din numerele precedente ale cotidianului nostru, in cadrul sectiei de chirurgie a Spitalului Orasenesc Tirgu Frumos persista o stare exploziva intre cei doi medici din sectie. Conflictul a aparut in urma cu cinci ani cind, in urma unei conversatii mai aprinse intre doctorul Ali Ghneim si dr. Stefan Corneliu Nitulescu, care pe atunci indeplinea functia de medic la cabinetul de chirurgie al Policlinicii Tirgu Frumos, medicul arab este mutat disciplinar pe o perioada de doi ani. Reintors la postul pe care-l cistigase prin concurs, Ali Ghneim il gaseste pe adversarul sau in postul de sef al sectiei de chirurgie din cadrul Spitalului Tg. Frumos. Mentionam ca dr. Nitulescu a primit delegatia abia anul trecut.
"La scurt timp de la revenirea mea in cadrul spitalului, colegul meu, Nitulescu, in repetate rinduri afirma la adresa mea ca sint tigan, arab imputit si ca nu am ce cauta in Romania. Resimt aici sovinism sau rasism de cea mai josnica factura, pozitie la care a reusit sa atraga si pe alti colegi de breasla. Nu de putine ori, dr. Nitulescu a avut o atitudine ostila fata de persoana mea, folosind tot felul de mijloace pentru a ma indeparta, recurgind la xvinatoareax de greseli, continuind cu o avalansa de denigrari, ba mai mult, a trecut si la persecutia cadrelor care ma apreciaza si ma ajuta", a declarat Ali Ghneim. Practicile neortodoxe ale dr. Nitulescu dateaza inca de prin anii '90 cind, in urma conflictului dintre cei doi medici, incheiat cu detasarea pe o perioada de doi ani a doctorului arab, seful sectiei de chirurgie de pe atunci, Ioachim Ojog este "ajutat" sa se pensioneze in doar citeva zile, pentru faptul ca acesta fusese de partea doctorului arab. "Imediat dupa ce dr. Ali Ghneim a fost mutat disciplinar, pe mine m-au scos la pensie pentru faptul ca ma declarasem de partea lui. Apoi, conducerea spitalului a revenit asupra deciziei, dindu-mi-se o jumatate de norma la cabinetul de chirurgie al spitalului, in urma numirii lui Nitulescu ca sef al Sectiei de Chirurgie", a declarat Ioachim Ojog. Comportamentul neadecvat al dr. Nitulescu nu-i este strain nici fostului director al Spitalului Orasenesc Tirgu Frumos.
"De foarte multe ori, mi s-au adus la cunostinta practicile nu tocmai profesionale pe care dr. Serban Nitulescu le folosea in cadrul spitalului", a declarat dr. Ioan Ionescu, care a fost directorul spitalului timp de peste 20 de ani si un apropiat al doctorului Ali.
Punctul culminant al neintelegerii intre cei doi medici a fost atins in data de 2 iulie a.c., in timp ce dr. Ali se afla de garda si acorda consultatii unui pacient pe nume Petrica Mihalache, de 19 ani. Tinarul se afla in cabinetul de pansare, intins pe pat, iar o asistenta ii desfacea pansamentul, in scopul de a-l schimba. La scurt timp, isi face aparitia dr. Corneliu Serban Nitulescu, care-i adreseaza citeva cuvinte neprincipiale doctorului arab, in acelasi timp, spunindu-i pacientului sa paraseasca cabinetul. Cel in cauza nu s-a conformat deoarece doctorul a insistat ca pacientul sau sa fie repansat. Se pare ca acest lucru l-a enervat la culme pe dr. Corneliu Nitulescu, care a apelat la un gest necolegial, agresindu-l verbal si fizic pe chirurgul arab.
Contactat de catre reporterii cotidianului nostru, pacientul Petrica Mihalache, din satul Prigoreni, a afirmat: "Venisem impreuna cu mama mea la spital, pentru a-mi schimba pansamentul la un deget si am fost invitat politicos de catre dr. Ali in cabinetul de pansamente. In timp ce o asistenta imi taia pansamentul vechi, a intrat in sala si dr. Serban Nitulescu, care a inceput sa adreseze cuvinte pe care nu le pot rosti, doctorului Ali, poftindu-ma sa ies in acelasi timp afara. La acest gest al sefului de sectie, medicul arab a reactionat spunindu-mi sa ramin pentru a mi se schimba pansamentul. A urmat apoi o cearta intre cei doi medici si, la un moment dat, dr. Serban Nitulescu l-a impins pe colegul sau arab, in cadere acesta lovindu-se cu capul mai intii de pervazul geamului si apoi de calorifer. La citeva momente de la cadere, dr. Ali s-a ridicat, indreptindu-se in viteza spre dr. Nitulescu, caruia, mi se pare ca i-a tras o palma, iesind apoi pe rind din cabinet", a incheiat interlocutorul nostru.
Chirurgul arab recunoaste ca se afla intr-un vechi conflict cu colegul de breasla, inca de la venirea sa in unitate, si datorita acestui conflict s-a creat o dizarmonie interumana. Medicul Ali, care pe deasupra mai este si doctor in stiinte medicale, considera ca intre el si seful de sectie nu a existat si nici nu exista o colaborare profesionala, iar mai mult decit atit, medicul arab este de parere ca seful de sectie, dr. Nitulescu nu poseda calitati profesionale si etice care sa-i confere calitatea de sef de sectie si om de incredere in acordarea asistentei medicale bolnavilor. "Datorita comportamentului neadecvat fata de mine si de alte persoane, recunosc ca nu am curajul sa operez impreuna cu dr. Serban Corneliu Nitulescu. Acest lucru ma face sa apelez la cu totul alti colegi care, desi sint mai in virsta, eu ii consider mai buni din punct de vedere profesional", a declarat dr. Ali Ghneim, medic specialist chirurg, doctor in stiinte medicale.
Incidentul relatat mai sus nu a putut trece neobservat de conducerea Spitalului Orasenesc din Tg. Frumos. "Cunosc situatia conflictuala dintre cei doi, am aflat despre incidentul petrecut in luna iulie a acestui an, precum si de toate celelalte care au avut loc anterior, lucru ce ma face sa cred ca, atit timp cit cei doi medici vor fi sub acelasi acoperis, nu vor ajunge la o intelegere. Referitor la incidentul din vara acestui an, am procedat la luarea de declaratii de la cadrele medii din sectia de chirurgie si tin sa mentionez ca nici unul dintre cei doi medici nu mi-a trimis nici un memoriu prin care sa se plinga de atitudinea celuilalt din acea zi. Dupa incident, mi-am arogat dreptul de a-i chema pe cei doi medici carora le-am propus o mediere, din partea conducerii spitalului, a conflictului dintre ei", a declarat Luminita Dornescu, directoarea Spitalului Orasenesc Tg. Frumos. Se pare ca incidentul petrecut intre cele doua cadre medicale a ajuns si la urechile primarului urbei, Gabriel Hindrescu, care a promis ca zilele urmatoare ii va chema pe cei doi medici si va incerca sa remedieze situatia.
"Mi s-a adus la cunostinta situatia conflictuala de la sectia de chirurgie a spitalului nostru dar, din nefericire, eu nu am nici o putere de a interveni in acest conflict, pentru a stabili care este adevaratul vinovat, in schimb, in functie de timpul meu liber, ii voi chema pe cei doi medici si le voi propune impacarea", a declarat primarului orasului Tg. Frumos. Datorita faptului ca medicul Serban Nitulescu continua sa aiba manifestari rasiste fata de colegul sau, cel din urma a inaintat un memoriu catre Colegiul Medicilor din Iasi. "Subsemnatul dr. Ghneim Ali, medic specialist chirurg, doctor in stiinte medicale, incadrat in sectia de chirurgie a Spitalului Orasenesc Tg. Frumos, intrucit exista intre mine si colegul meu dr. Nitulescu Serban un conflict deschis solicit trimiterea unei comisii de specialitate a colegiului pentru a controla si analiza activitatea sectiei de chirurgie pe anul in curs sau pe ultimii trei ani", se arata in memoriul inaintat catre Colegiul Medicilor din Iasi.
"Daca nu voi gasi dreptate nici la Colegiul Medicilor, sint hotarit sa-mi continui lupta la nivel central. Voi merge in audienta la ministrul Sanatatii, la ministrul Justitiei, la primul ministru si, daca nici acolo nu voi gasi intelegere, ma voi adresa personal presedintelui Constantinescu", a declarat medicul arab.
Contactat telefonic de catre redactorii cotidianului "Ziua de Iasi", dr. Serban Nitulescu a refuzat initial dialogul prin telefon, ba mai mult decit atit, i-a acuzat pe redactorii nostri ca sint "mincinosi", iar articolul care a aparut in ziarul de pe 1 decembrie a.c. contine "o serie de inadvertente". Dupa mai multe minute de discutii prin intermediul telefonului, dr. Serban Nitulescu a revenit la sentimente mai bune fata de presa, afirmind: "Mie nu-mi este frica de ce-am gresit, dar numai ce-am gresit, iar in momentul in care voi avea o discutie fata in fata cu dvs. va voi spune care sint greselile mele".
Mihai HOGAS
Sorin URSAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014034 (s)