Actualitate

Coliziunea Iohannis-Orban

Publicat: 09 iul. 2019

Aparent, Klaus Iohannis este legat de maini si de picioare. Incepand din luna martie a anului trecut. Atunci, Ludovic Orban, cel cu un punctaj de patru ori mai mic decat propriul sau partid, a recurs la o stratagema care i-a reusit. S-a lipit de Iohannis ca timbrul de scrisoare. A creat un tandem. Printr-o decizie a conducerii partidului. El prim-ministru, iar Iohannis presedinte intr-un al doilea mandat. Dar, intre timp, situatia s-a schimbat.

Noul ambasador. Romania ca o prada?

Ceea ce in luna martie a anului trecut a fost tratat drept o gluma mai mult sau mai putin reusita a vremelnicului lider liberal, astazi devine o piatra de moara. Atarnata la gatul lui Iohannis. Care este incoltit din stanga si din dreapta. Dar mai ales din dreapta.

Anul trecut, in primavara, peisajul politic era total diferit. PSD tropaia linistit pe scena politica, dar manifesta deja ezitari serioase legate de campania prezidentiala. Dragnea a evitat sa candideze oficial mult timp dupa ce Iohannis si-a anuntat intentiile pentru un al doilea mandat. Iar Calin Popescu Tariceanu, al doilea plasat dupa Iohannis, ezita la randul sau, intrucat PSD nu-i oferise nicio garantie de sustinere intr-un asemenea proiect. Gabriela Firea, plasata si ea bine ca notorietate popularitate si intentie de vot, era consecventa in a respinge orice proiect prezidential. In aceste condiiti, Klaus Iohannis a dormit linistit.

Pana de curand. Alegerile europarlamentare si referendumul i-au adus o victorie, dar si o neasteptata durere de cap. Efectul referendumului, pe care el l-a propus ca presedinte, pentru care el a riscat si al carui merit si-l poate asuma linistit, la fel cum i-ar fi fost atribuit si esecul, a fost anulat de scorul USR-PLUS. Acest scor a impus un nou tandem. Mai puternic. Mai echilibrat. Mai greu de atacat. Tandemul Barna-Ciolos. Unul, probabil primul, pe post de presedinte. Celalalt, probabil al doilea, pentru pozitia de prim-ministru. Si dintr-o data intreaga geometrie a prezidentialelor, si asa variabila, s-a rasturnat.

In realitate, Klaus Iohannis acum, dupa ce s-a clarificat si faputul ca nu va merge la Consiliul European, descopera ca nu mai are cu cine face tandem. Cu Ludovic Orban? Este exclus. Pentru ca Orban, avand un sfert din scorul partidului, demonstreaza ca nu este agreat decat de o patrime din electoratul PNL. Deci tandemul ar fi nefericit. Schiop. Iar Klaus Iohannis ar iesi dezavantajat din aceasta competitie. In mod paradoxal, s-a trezit in aceasta situatie dupa ce, cu ajutorul unei Justitii captiva inca si a STS, institutie militarizata care numara voturile, a reusit sa puna pentru moment in genunchi PSD, cel mai mare partid politic din Romania, si sa-l arunce dupa gratii pe principalul sau rival. Acum, ca Dragnea nu mai e, trebuie sa schimbe total discursul. Si nu stie cum. Nu prea mai e nici Tariceanu, dupa scorul de la europarlamentare si dupa ce in fruntea PSD a venit Dancila, care il va tine pe tusa pe liderul ALDE pana la calendele grecesti. In schimb, in dreapta un adversar cu totul si cu totul neasteptat ii ameninta serios scaunul de la Cotroceni. Iar scaunul scartaie serios si fiindca unul dintre picioare e putred.

Ludovic Orban si-a consolidat pozitia in partid, nu si pozitia electorala, lipindu-se de Iohannis prin fortarea unui tandem. Daca ar fi pierdut la europarlamentare si la referendum, disparea literalmente ca o efemerida din prim-planul politicii. Dar PNL nu a pierdut. Dimpotriva. Rares Bogdan, straduindu-se ca nimeni altul in tara si in strainatate prin discursuri stralucite, unele fulminante, sa aduca puncte PNL, iar din tenebrele societatii, STS facand acelasi lucru, in final, in loc sa-l consolideze pe Iohannis, odata cu PNL, l-au cosolidat pe Ludovic Orban, subrezindu-i presedintelui sansele pentru un al doilea mandat.

Klaus Iohannis avea insa un as in maneca. Pe care s-ar putea sa-l piarda. Asul in maneca e Rares Bogdan. Noua stea liberala, pe care Orban vrea sa o transforme intr-o stea cazatoare. Dar pentru ca Rares Bogdan sa devina piesa de schimb, piciorul sanatos care sa inlocuiasca piciorul putred al scaunului prezidential, era obligatoriu – si inca este – ca Ludovic Orban sa-si indeplineasca angajamentul de a-l plasa in fruntea PNL Bucuresti. Asigurandu-i astfel un motor puternic si real de propulsie politica. Intelegand pericolul pentru el insusi, Orban a intors pe neasteptate armele. A ales o cvasi-necunoscuta, Violeta Alexandru, pe post de drona a sa pentru PNL Bucuresti. Si pentru a bate in cuie aceasta executie politica a lui Rares Bogdan, la scurt timp dupa ce peste 600 de membri PNL Bucuresti au solicitat ca acesta sa devina presedintele organizatiei si dupa ce drona nici n-a fost bine instalata, presedintele PNL a mai facut o miscare. Luni urmau sa fie numiti interimarii la conducerea tuturor sectoarelor Bucurestiului. Echipa sa de incredere. Pentru a incheia ceea ce a inceput si a pregati alegerea statutara a acestora si baterea lor in cuie pentru urmatorii ani. Luni nu i-a iesit miscarea. Pentru ca nu a exisat cvorum. Oare de ce? Batalia se amana pentru saptamana viitoare. In conditiile in care PNL pierde.

Nu a fost de ajuns. Ludovic Orban a profitat de ocazie, remarcand faptul ca presedintele pentru moment nu prea are incotro. Si nu prea ii da mana sa riposteze. A lansat pe piata un zvon. Si anume ca presedintele Klaus Iohannis nu-l mai agreaza pe Rares Bogdan. Sugerand ca ar fi gelos pe succesul acestuia. Si ca s-ar teme ca Rares sa nu-l contracandideze. Evident, informatia e mincinoasa. Dar totusi prinde.

Ce ar putea sa faca Klaus Iohannis pentru a iesi din acest punct mort? Greu de spus. Chiar daca Ludovic Orban ii atarna la gat ca o piatra de moara, Iohannis nu are incotro si cat timp acesta nu se da dus de la conducerea PNL, el nu poate renunta la singurul partid pe care totusi se poate baza in alegeri. Asa ca singura solutie a iesirii din criza nu poate veni decat tot din interiorul PNL. Unde, cum spuneam, placile tectonice se lovesc violent. Dar, culmea, in absenta impricinatului. Pentru ca toti asteapta ca Rares Bogdan sa dea tonul. Iar acesta se teme. Nu are verde de la Cotroceni? Sau ii lipseste altceva?

In acest context nu tocmai fericit pentru steaua liberala, care paleste, Rares, impreuna cu celalalt cap de lista la europarlamentare de la PSD, cu doamna Carmen Avram, au avut o exceptionala initiativa si luare de pozitie comuna, pe care am elogiat-o intr-o analiza anterioara. I-am atribuit atunci lui Rares un exceptional rationament care insa, dupa ce m-am documentat mai bine, am aflat ca ii apartine nu lui, ci doamnei Carmen Avram. Si anume ca la Uniunea Europeana fiecare reprezentant al unui stat se bate, uneori fara mila, pentru interesele statului sau. Si ca numai romanii au procedat pana acum altfel. Iar cei doi au format un tandem in scopul ca princialele partide din Romania reprezentate in Parlamentul European sa schimbe in bine situatia. Luni, Ludovic Orban a incercat sa-i dea in cap lui Rares Bogdan cu aceasta initiativa, interzicandu-i practic sa colaboreze in continuare, pe tema subventiei pentru agricultorii romani, cu PSD. De unde se vede ca Ludovic Orban s-a dezlantuit. Ceea ce denota forta. Dar poate si disperare.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit