Stiri medicale

Coloana vertebrala este mai inteligenta decat se credea

Publicat: 20 feb. 2019

Creierul este centrul functiei aparatului locomotor, dar cat de inteligenta este coloana vertebrala. Conform unui nou studiu, este mai capabila decat credeam.

Se stia ca circuitele din aceasta parte a sistemului nervos, care se afla de-a lungul coloanei, controleaza lucrurile aparent simple, precum reflexul durerii la oameni si alte functii locomotorii la animale, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress. Acum, un nou studiu al cercetatorilor de la Western University a aratat ca aceasta este capabila sa proceseze si sa controleze si functii mai complexe, precum pozitionarea mainii in spatiul exterior.

„Acest studiu a aratat ca cel putin o functie importanta este realizata la nivelul coloanei vertebrale si deschide o cu totul nou arie de cercetare cu privire la ce altceva mai poate face aceasta”, a precizat Andrew Pruszynski, unul dintre autorii studiului. Cercetarea urmeaza sa fie descrisa in detaliu in jurnalul Nature Neuroscience. Un astfel de tip de control al mainii necesita receptii senzoriale de la mai multe articulatii – in principal din cot si din incheietura – si se credea ca acestea sunt procesate si convertite in comenzi motorii de cortexul cerebral. 

Folosind tehnologie robotica specializata, participantii au fost instruiti sa isi mentina mana intr-o anumita pozitie, iar apoi robotul o impingea de la pozitia tinta prin flexarea si extensia simultana a incheieturii si cotului. Cercetatorii au masurat timpul care lua muschilor sa raspunda si daca aceste raspunsuri au ajutat la aducerea mainii in pozitia initiala. 

Prin masurarea intarzierii raspunsului, au putut determina daca procesarea a avut loc in creier sau in coloana vertebrala. „Am gasit ca aceste raspunsuri au loc atat de rapid ca singurul loc in care ar putea fi generate este chiar reteaua de circuite din coloana”, a precizat Jeff Weiler, coautor al studiului. „Ce vedem aici este ca circuitelor din coloana nu le pasa ce se intampla in articulatiile individuale, ci le pasa unde este mana in lumea externa si genereaza un raspuns care incearca sa puna mana acolo unde era”, adauga acesta.

Raspunsul generat de coloana este numit „reflex de intindere” si se credea inainte ca este foarte limitat in termeni de contribuire la miscare. „Se credea ca aceste reflexe actioneaza doar la restaurarea lungimii muschiului la modul in care era inainte de intindere”, a precizat Pruszynski. „Am aratat ca poate face altceva si mai complicat – controlarea mainii in spatiu”, a adaugat savantul. Descoperirea ajuta la intelegerea in neurostiinta si a circuitelor neurale, oferind noi informatii si metode pentru stiinta de reabilitare a functiilor locomotorii. R.O.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit