Eveniment-Social

Colocviul „România Întregită la sfârșitul anului 1919. Realități și provocări instituționale”, la Muzeul Universității „Cuza” Iași

Publicat: 16 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Colocviul România Întregită la sfârșitul anului 1919. Realități și provocări instituționale la Muzeul Universității Cuza Iași

Mâine, 17 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, în Sala de Conferințe a Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este programat un eveniment interesant. Acesta este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Centrul de Istorie a Secolului 20, din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Cuza”.

Este vorba despre colocviul intitulat „România Întregită la sfârșitul anului 1919. Realități și provocări instituționale”. Totul este prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la ratificarea în Parlamentul ales al României Mari a legilor de Unire a Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Bucovinei și Basarabiei cu România. Alocuțiunile lui Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultății de Istorie de la „Cuza” vor fi în prim-plan.

Acestea se vor alătura cercetătorul științific Bogdan Schipor, din partea Centrului de Istorie a Secolului 20, și prof. univ. dr. Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al Municipalității ieșene pentru perioada 2017-2020. Ele vor fi urmate de o sesiune de comunicări academice. Cunoscuți istorici și juriști de la Universitățile din București și Iași sau de la Arhivele Naționale ale României vor aborda interdisciplinar realitățile și perspectivele noului Stat român la un an de la Marea Unire. Manifestarea se va încheia cu lansarea volumului „România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919” la „firul ierbii”, coordonat de Bogdan Murgescu și Andrei Florin Sora, apărut la Editura Polirom.

Adauga un comentariu