Sanatate

Colon iritabil: Tratament naturist cu rezultate notabile

Publicat: 08 iun. 2021
Colon iritabil Tratament naturist cu rezultate notabile
Vârsta medie a persoanelor cu sindrom de colon iritabil este cuprinsă între 20 și 30 de ani

Sindromul de colon iritabil nu este o boală, ci un cumul de simptome de la nivelul digestiei. Sindromul colonului iritabil se manifestă prin mai multe semne care diferă de la o persoană la alta. Cele mai des întâlnite simptome sunt durerea în partea inferioară a abdomenului, balonare după masă, eliminare excesivă de gaze, constipație alternând cu diaree, stomac zgomotos, senzația că intestinele nu se golesc niciodată și mucozități în scaun, senzația de golire intestinală incompletă, după defecare.

Acest sindrom afectează unul din cinci oameni la nivel global și are o incidență anuală de 1-2%. Potrivit unor studii, numărul femeilor afectate este cel puțin dublu față de bărbați.

Vârsta medie a persoanelor cu sindrom de colon iritabil este cuprinsă între 20 și 30 de ani.

Colon iritabil: Tratament naturist care ameliorează acest sindrom

Pentru tratarea sindromului de colon iritabil există mai multe remedii naturiste.

Unul dintre cele mai des folosite remedii naturiate pentru tratarea sindromului de colon iritabil este ceaiul de salvie. Salvia are numeroase proprietăți antiinflamatoare, ce ameliorează sindromul de colon iritabil, conținând ingrediente benefice pentru flora intestinală și contribuind la prevenirea constipației.

Salvia se poate utiliza sub forma de infuzie, pulbere, ulei și tinctură. Pentru a pregăti un ceai sănătos trebuie să puneți o linguriță salvie uscată într-o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, după care ceaiul se strecoară. Se recomandă consumul a 2 căni de ceai pe zi, mai exact 1 dimineața și 1 seara.

Un alt remediu ce contribuie la menținerea sănătoasă a colonului îl reprezintă argila. Aceasta absoarbe impuritățile și gazele din intestine, reface flora intestinală și reglementează funcția normală a intestinului. Se recomandă adiministrarea unei lingurițe de pulbere de argilă la un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

De asemenea, extractul din muguri de smochin are efecte uimitoare în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. De obicei, acesta se administrează în cure periodice, primăvara și toamna. Folosirea acestui extract poate duce la scăderea riscului de recidivă a simptomelor de colon iritabil. Principala acțiune a acestui macerat glicerinic este la nivelul aparatului digestiv. Extractul din muguri de smochin ajută la ameliorarea simptomelor de tulburări gastrice, gastro-duodenale sau tulburari neurovegetative si psihosomatice de la nivel gastro-duodeno-colic.

Cât de important este schimbarea alimentația

Alimentația este extrem de importantă în cazul sindromului de clon iritabil. Pentru a ameliora simptomele este necesară o dietă zilnică bogată în fibre și fructe proaspete. În plus, respectarea orarului de mese și mâncatul în liniște sunt extrem de importante.

Pentru a ameliora simptomele acestui sindrom, este indicat să se renunțe la alimentele care conțin aditivi alimentari, produsele de fast food, prăjeli, dulciuri, cafea, băuturi carbogazoase, lactate, zahăr și produse din grâu.

Un rol foarte mare în rezolvarea problemelor colonului iritabil îl au lichidele, acestea ameliorând constipația. În plus, este recomandat să se renunțe la băuturile carbogazoase care pot duce la balonare, dar și la cele care conțin cofeină și alcool deoarece acestea contribuie la deshidratare și pot provoca diaree și iritarea mucoasei colonului.

Mai mult, un stil de viață sănătos, din care să nu lipseascămișcarea zilnică duce la ameliorarea simptomelor sau chiar dispariția acestora. Exercițiile fizice regulate stimulează contracțiile peretelui intestinal.
Adauga un comentariu